Principalele declaraţii făcute de preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa de evaluare din 21 aprilie
- Dragi români, în primul rând vreau să vă mulţumesc pentru aţi respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros că am reuşit cu toţii să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.
- Vreau să mulţumesc şi bisericilor şi preoţilor care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare.
- Mulţumiri de cuvin şi autorităţilor care au fost prezente, care au ştiut că intervină atunci când a fost cazuri şi au ştiut să vină în ajutorul oamenilor unde a fost nevoie.
- Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care în timp ce majoritatea au stat acasă şi au sărbătorit în linişte Paştile au fost la serviciu. Au avut grijă de cei bolnavi.
- Totuşi, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ şi vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puţine, dar foarte vizibile.
- Au fost oameni care n-au înţeles despre ce este vorba, care n-au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi în aceste chestiuni trebuie să laud Poliţia şi Jandarmeria care au intervenit la timp şi ferm.
- Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor, în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi.
- Acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar şi aşa se va întâmpla şi în continuare.
De când încep măsurile de relaxare. Explicaţiile preşedintelui Klaus Iohannis
- E timpul să ne gândim şi la un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai.
- După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade,dacă noi respectăm măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.
- Acestă relaxare va fi făcută în paşi. Nu va exista o relaxare dintr-odată fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea. Deci, va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii.
Citeşte şi: Iohannis condamnă manifestările violente care au avut loc de Paşte în Bucureşti, Hunedoara, Galaţi şi Săcele
- Aceste chestiuni se hotăresc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul ştiinţific, care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei.
- Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul Sănătăţii declaraţii, va face ministrul de Interne.
- Pe partea economică unde se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, ministrul Economiei va face aceste declaraţii.
- Toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi ştiinfiţice, medicale şi în baza rezultatelor din teritoriu.
- În niciun caz, aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Am avut un contraexemplu de cum nu de la un institut bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuia făcut.
- Aşa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât ar fi de bine cotat să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă şi să spună că aşa se va întâmpla.
- Repet, lucrurile se vor întâmpla aşa cum vor fi decide de autorităţi în baza dovezilor clare.
Citeşte şi: Iohannis, către persoanele peste 65 de ani: Staţi linistiti, nu vine nimeni să vă ia de acasa să vă ducă în carantină
Klaus Iohannis, despre carantinarea pensionarilor în hoteluri: „O măsură aberantă”
- A apărut o idee care a dus la mult foarte multă nelinişte. Într-un astfel de plan, propunea cineva o măsură aberantă, cum că persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină.
- Aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil! Trăim într-o societate liberă, o societate care protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare.
- Persoanelor în vârstă le spun clar: Staţi liniştiţi! Nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină. Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane.
- Atunci când va fi nevoie, vom veni şi vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.
- Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panică în rândul populaţiei. Ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie.
- Revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferite institute de ştiinţă, inclusiv oamenii care sunt consideraţi experţi fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare. Noi trebuie să avem un plan pentru România.
- La acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire în care am evaluat impactul măsurilor acum, în aceste zile, de sărbătoare.
- Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de ştiut că aceste măsuri vor fi graduale.
- La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este o nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică fiindcă noi dorim să repornim economia României.
- Este la fel de important să înţelegem acum după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie, să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumnevoastră, dragi români.
- Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el şi de familia lui şi de cei apropiaţi.
- Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri. Ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai când vom intra într-o nouă perioadă care dacă respectăm până atunci, cum am făcut-o şi până acum măsurile impuse de autorităţi, sigur va duce la o îmbunătăţire a traiului nostru, a fiecăruia.
- Aceste măsuri vor fi luate de Guvernanţi împreună cu mine, vi le vom comunica şi împreună, dragi români, vom trece cu bine de această epidemie.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la această şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
La finalul şedinţei, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.
BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 21 APRILIE.
De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.134 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 131 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate.
Citeşte şi: Încă patru decese din cauza COVID-19. Bilanţul morţilor a ajuns la 482
Totodată, până acum, 482 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 306 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 101.552 de teste.