Klaus Iohannis le-a cerut scuze românilor, într-un discurs-manifest ținut în ajunul Zilei Naționale a României: „Vreau să vă cer iertare, pentru că, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemulțumit”

Klaus Iohannis a ținut un discurs-manifest în ajunul Zilei Naționale a României, în care a vorbit despre provocările celor 10 ani de mandat, pericolul extremist, precum și despre realizări. Președintele și-a cerut scuze în fața românilor pentru anumite decizii pe care le-a luat și a condamnat ferm tendințele extremiste ale unor candidați politici.
Alina Costache
30 nov. 2024, 18:32
Klaus Iohannis le-a cerut scuze românilor, într-un discurs-manifest ținut în ajunul Zilei Naționale a României: „Vreau să vă cer iertare, pentru că, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemulțumit”

Klaus Iohannis a ținut un discurs-manifest în fața românilor, în ajunul Zilei Naționale a României. Președintele a vorbit despre ultimii 10 ani de mandat, cu provocările și succesele lui, dar a și ținut să își ceară scuze în fața românilor, deoarece a luat unele decizii care ar putea să îi nemulțumească. De asemenea, a fost foarte critic la adresa lui Călin Georgescu, considerând lupta de la alegerile parlamentare, cât și cea din turul doi, ca pe una dintre democrație și extremism.

Discursul-manifest al lui Klaus Iohannis

Vă îndemn să privim înapoi la sacrificiile, precum și la lupta și sacrificiile făcute pentru libertatea noastră. Deciziile noastre de astăzi vor influența semnificativ viața generațiilor viitoare și destinul țării noastre.

România are o istorie tumultoasă, presărată cu momente de glorie și multe momente dramatice. Pe 1 decembrie 1918, înaintașii noștri au înfăptuit, la Alba Iulia, Marea Unire. De atunci, am trecut prin războaie, dictatură, revoluție. Am reușit să depășim aceste crize și să ne ridicăm mai puternici decât înainte.

În acest an, marcăm trei decenii și jumătate de la Revoluția din 1989, moment în care dictatura comunistă a luat sfârșit. România membră a UE și NATO nu s-a înfăptuit într-o zi, nu doar prin sacrificiile unei singure generații sau prin strădania unui guvern, ci prin lupta unor generații la rând, ghidate de viziunea umanistă și democratică a elitelor noastre.

Citește și : Emil Constantinescu, fostul președinte al României, a transmis un mesaj tinerilor: „Noi am conștientizat vulnerabilitățile dictaturii, am luptat împotriva lor”

Dragi români, sărbătoarea din acest an are o însemnătate aparte. Este ultima dată când mă adresez dvs, de Ziua Națională, ca președinte al României. Mă despart de această responsabilitate cu emoție, cu recunoștință, și cu o admirație deosebită pentru dumneavoastră, cetățenii țării noastre. 10 ani am avut privilegiul de a vă reprezenta. 10 ani în care am încercat să fiu un susținător al idealurilor dumneavoastră.

Am trăit clipe de bucurie, dar și momente care au pus națiunea noastră la grea încercare. Am văzut sacrificii și curaj care m-au inspirat și care m-au motivat să merg mai departe. Poporul român este puternic și atașat valorilor democratice și sunt convins că va continua să apere aceste valori. În acest ultim deceniu, România a făcut pași uriași înainte, am investit masiv în infrastructură, am reformat instituțiile publice și am consolidat siguranța națională. Mai avem, cu siguranță, multe de îmbunătățit.

Cert este că România de astăzi este ferm angajată de drumul către progres, dar nu este ferită de provocări și potențiale crize. Fiecare etapă din istoria recentă a națiunii noastre a avut încercările ei, iar în ultimii 10 ani am traversat crize care nu numai că au fost foarte grave, ci s-au și suprapus și ne-au testat la maxim.

Amenințările din primul mandat la adresa statului de drept, pandemia de Covid-19, riscurile de securitate generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei sunt doar câteva momente majore care au marcat acest ultim deceniu.”

Progresele înfăptuite în cei 10 ani de mandat

„Prin eforturi și coeziune, prin eforturile și deciziile luate, România a devenit mai puternică și stabilă. Cel mai important demers al meu, proiectul România Educată, s-a concretizat în promulgarea noilor legi ale educației care au format cadrul pentru reforma sistemului de învățământ. Schimbările se vor vedea în timp și vor fi vizibile cu noile generații.

Citește și : Dominic Fritz îl acuză pe Marcel Ciolacu de fraudă electorală, după ce diferența de voturi dintre Elena Lasconi și președintele PSD s-a mărit

Am întărit capacitatea statului român de a-și apăra cât mai bine cetățenii. Acordarea a 2,5% din PIB s-a dovedit cu totul justificată. Avem un război la graniță, ceva ce părea unora imposibil de conceput acum câțiva ani. România și-a întărit armata și a început să se alinieze pe deplin la nivelurile NATO. România a început să-și construiască o foarte bună reputație internațională și să fie apreciată de aliați.

În ceea ce privește UE, România a avut un rol activ, iar, printr-o implicare constantă, Republica Moldova este pe cale de a-și împlini idealul european. Totodată, am susținut permanent că avem nevoie de acțiuni concrete în beneficiul cetățenilor. Datorită implicării din ultimul meu mandat, avem astăzi acces la impresionante sume puse la dispoziție de UE. Prin PNRR, România poate recupera mare parte din decalajele față de vestul Europei, poate să-și dezvolte infrastructura rutieră, poate construi școli și spitale, se poate dezvolta.

Întotdeauna am pus la baza deciziilor mele atributul constituțional, care m-a ghidat permanent ca președinte, acela de a apăra democrația. Am fost și rămân un promotor fervent al statului de drept, pentru că doar prin integritate putem construi o societate în care fiecare cetățean să se simtă protejat și respectat. Finalizarea MCV, un important obiectiv al României, a reconfirmat angajamentul pro-european puternic și progresele pe care țara noastră le-a făcut în reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Pentru un om de stat, prioritar este să decidă, astfel încât, mai ales într-un context cu crize multiple, țara să se poată dezvolta, economia să poată crește, instituțiile să se modernizeze iar cetățenii să fie apărați în fața oricăror amenințări.

La finalul celor două mandate de președinte, vreau să vă mulțumesc, dragi români din țară și de peste hotare. Știu că am făcut greșeli, unele alegeri în care am investit speranță și încredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dvs. i-am dezamăgit. Vreau să vă cer iertare, pentru că, de-a lungul timpului am luat decizii care v-au nemulțumit. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vă asigur că la baza acțiunilor mele a stat un singur lucru: identificarea celor mai bune soluții pentru bunăstarea, siguranța și prosperitatea României și a cetățenilor săi.”

Klaus Iohannis susține că avem de ales între democrație și misticism extremist

„Dragi români, urmează încă două rânduri de alegeri, parlamentare și prezidențiale, care vor defini direcția în care va merge România în următorii ani. Rezultatele voturilor de acum o săptămână ne-au adus într-un nou moment de cumpănă. Alegerile de mâine și cele ce urmează nu vor fi numai despre politici și viziuni. Nu votăm nici pentru a sancționa și recompensa pe cineva, ci pentru a rămâne o țară a libertății, sau a ne prăbuși într-o izolare toxică și într-un trecut întunecat. Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, pe de-o parte democrația și valorile fundamentale și, pe de altă parte, izolaționismul, misticismul extremist și ura față de pluralismul occidental.

Alegerile parlamentare de mâine sunt extrem de importante, deoarece președintele nu va putea alege decât un premier care să aibă majoritate în parlament. Asta depinde de votul dumneavoastră de mâine. Știu că în urma evenimentelor din ultimele zile simțiți că vă pierdeți încrederea în legitimitatea voturilor, care reprezintă esența democrației. Fac un apel la toate autoritățile implicate în gestionarea procesului electoral să nu uite că este imperativ ca rezultatele electorale să se bucure de credibilitate și să reflecte voința cetățenilor.

Fiecare cetățean are un rol esențial în conturarea viitorului țării noastre. Alegem valorile și direcția în care vrem să mergem ca națiune. România trebuie să-și consolideze orientarea indiscutabilă către valorile europene și euroatlantice, este un parcurs pe care ni l-am asumat și l-am obținut prin sacrificii. Votul este un drept pentru care semenii noștri au luptat, unii plătindu-l cu sânge. Într-o epocă în care vedem o creștere a extremismului, populismului și dezinformării, este important să combatem discursul fals, pacificator.

Politicienii care îl folosesc vor o societate aflată în totală opoziție cu cea care reușea, în 1918, să înfăptuiască Marea Unire. Nu există personalități mesianice care să fie posesoarele unor soluții miraculoase. Asta înseamnă mai puțină libertate, mai multă suferință, privațiuni și pierderea unor drepturi care acum sunt garantate.

Viitorul României depinde de fiecare dintre noi. România prosperă este posibilă doar dacă ne implicăm, dacă ne păstrăm solidaritatea și dacă muncim împreună pentru un bine comun. În această zi de sărbătoare națională, vă chem să rememorăm sacrificiile făcute de cei care au crezut în această țară, de cei care au crezut în România, să ne amintim că suntem puternici doar când suntem uniți. Să punem pe primul loc binele comun. Avem nevoie de unitate și de solidaritate pentru a merge mai departe.

Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în toți acești ani, pentru sprijinul, criticile și răbdarea dvs. Dincolo de funcție și responsabilitate, voi rămâne un apărător al valorilor fundamentale care ne definesc ca popor. Așa arată o națiune mare, o națiune puternică și a fost cea mai înaltă onoare și cea mai de preț demnitate să fiu președintele României pentru două mandate. Să celebrăm împreună, cu certitudinea că viitorul țării noastre va fi pe măsura spiritului nostru național. La mulți ani România, la mulți ani, români!

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Departamentul Apărării al SUA ajunge la un acord istoric cu veteranii LGBTQ+
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”