Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că ”noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române” și i-a cerut rezolvarea situației, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Iohannis și Zelenski au convenit ca miniștrii de Externe din România și Ucraina să se întâlnească și să caute soluții pentru garantarea drepturilor minorității române din Ucraina. ”Președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul citat.
Război în Ucraina, alertă lângă graniţele României: Rusia are trei nave pregătite de luptă în Marea Neagră
Cei doi președinți au discutat și despre ajutorul dat de România după invazia rusă în Ucraina, iar Iohannis a transmis că România va ajuta Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”.
Comunicatul integral:
Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig.
Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.
Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.
La rândul său, Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.
Marcel Ciolacu: Preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi
Marcel Ciolacu îl dojeneşte pe preşedintele Ucrainei din cauza Legii minorităţilor naţionale. „În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu.
Totodată, preşedintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanşarea invaziei Federaţiei Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi până la facilitarea exporturilor de grâne.
„Pe lângă aceste acţiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situaţii critice, ţara noastră susţine fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunţ în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară”, a precizat preşedintele PSD.
Preşedintele PSD subliniază că în noua Lege a minorităţilor naţionale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate, potrivit comunicatului PSD.
Volodimir Zelenski a promulgat legea care afectează grav minoritatea română din Ucraina
„În acelaşi timp legea conţine mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităţilor. România este un exemplu în protejarea minorităţilor şi ne aşteptăm ca partenerii şi vecinii noştri să acorde aceleaşi drepturi, atenţie şi protecţie minorităţii române, aşa cum o facem noi de câteva decenii”, se menţionează în finalul comunicatului.
Refuzul dreptului comunităţii româneşti din Ucraina de a se intrui în limba română este o eroare şi revoltătoare, iar preşedintele Iohannis ar trebui să intervină şi să-i explice acest lucru lui Volodimir Zelenski, afirma europarlamentarul PMP Eugen Tomac.
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie 2022, a Legii nr. 8224 privind minorităţile naţionale din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ privind protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.