Klaus Iohannis şi Traian Băsescu – aceeaşi gândire, aceleaşi mesaje

Numărul mic de exemple în care Klaus Iohannis și Traian Băsescu au avut diferențe de opinie lasă loc pentru suspiciuni privind o eventuală înțelegere. La o analiză atentă a intervențiilor publice și poziționărilor media ale președintelui Traian Băsescu și liderului PNL Klaus Iohannis se pot observa numeroase puncte comune, care lasă impresia că acestea ar fi coordonate cu atenție, în condițiile în care mesajele transmise de cei doi sunt aproape identice sau, de multe ori, complementare.
Filip Stan
05 aug. 2014, 10:25
Klaus Iohannis şi Traian Băsescu - aceeaşi gândire, aceleaşi mesaje

De exemplu, în condițiile în care președintele va refuza în continuarea numirile Rozaliei Biro și lui Claudiu Manda în funcțiile de Ministru al Culturii, respectiv Ministru delegat pentru Buget, nu poate fi ignorată posibilitatea ca la mijloc să existe un mecanism de conlucrare între Traian Băsescu – ACL – Klaus Iohannis pe această temă.

Tripleta Băsescu-Iohannis-Blaga funcționează, și nu doar în acest caz, sub forma unei alianțe, fiecare promovând aceleași mesaje critice la adresa propunerilor făcute de premierul Victor Ponta pentru funcțiile de miniștri.

În acest context, este greu de înțeles de ce Băsescu și ACL resping numirea la portofoliul Culturii invocând, practic, motive etnice, în condițiile în care aceeași problemă (a etniei) este ridicată și în privința candidaturii lui Iohannis la prezidențiale. Una dintre posibilități este ca alianța mai sus menționată să dorească, de fapt, transformarea discuțiilor despre etnia lui Iohannis în temă de campanie, pentru a-l ajuta pe acesta să obțină sprijin din partea maghiarilor.

Totodată, argumentele privind lipsa de experiență a lui Claudiu Manda, care l-ar face pe acesta nepotrivit pentru portofoliul Bugetului, nu stau în picioare, mai ales dacă ne gândim că Traian Băsescu a selectat în trecut pentru Ministerul Finanțelor persoane precum Gheorghe Pogea (fost președinte al PD Hunedoara) și Gheorghe Ialomiţianu, baron local de Brașov.

Un alt exemplu relevant este cazul reducerii CAS, măsură care a fost propusă și solicitată inițial de PNL, chiar și printr-o moțiune de cenzură, dar care a fost ulterior contestată de Traian Băsescu, acestuia alăturându-i-se Klaus Iohannis, care a folosit aceleați argumente pentru a respinge inițiativa Guvernului.

Din păcate pentru Iohannis, decizia de a-l imita pe Traian Băsescu duce la contradicții flagrante. Președintele PNL a declarat la un moment dat că „propunerea de a avea o scădere de 5 puncte procentuale pe CAS este o propunere venită de la noi, de la liberali, în toamna anului trecut”, spunând apoi că „reducerea temporara a CAS nu poate fi altceva decat o „electorata” pentru mediul de afaceri”.

Astfel de confuzii sunt probabil generate de competiția amicală dintre Klaus Iohannis și Traian Băsescu privind rolul de prim-comunicator al alianței acestora. Realitatea este că mesajele comune transmise de președinte și liderul PNL reprezintă un indiciu util privind eventualele strategii pentru campania prezidențială, când Băsescu îl va sprijini pe Iohannis mai întâi indirect – mergând în paralel cu un acord la nivel de opinii, iar apoi direct – anunțându-și intenția de a-i transfera acestuia voturi, dacă va ajunge mai departe în cursa pentru Cotroceni.

Mai mult, putem trece în revistă și controversa privind modificările aduse de actualul Cabinet la Legea Educației Naționale, prin care s-au corectat mai multe probleme moștenite de la guvernarea trecută. Și în acest caz argumentele președintelui Traian Băsescu s-au reflectat în mesajele și activitatea lui Klaus Iohannis, ambii atacând măsura.

Totodată, este foarte posibil ca numărul mic de ieșiri publice ale lui Klaus Iohannis să fie un alt punct în care acesta are o înțelegere cu Băsescu. De exemplu marți, 5 august, ambii au avut activitate media, președintele participând la o emisiunea televizată de la B1 TV, iar liderul PNL susținând o conferință de presă transmisă integral de același post.

Din păcate pentru mulți români care fac parte din electoratul de dreapta, dar care s-au săturat de modul în care Traian Băsescu a ales să facă politică în ultimii 10 ani, Klaus Iohannis se poziționează în acest moment în rolul de continuator al actualului președinte. Numeroasele exemple de mesaje comune și ieșiri publice coordonate lasă de înțeles că PNL, PDL și PMP, respectiv Iohannis, Blaga și Băsescu au interese comune pentru alegerile prezidențiale, iar toată lupta de putere privind nominalizarea unui candidat comun este una amicală, menită să genereze vizibilitate.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'