Liderii ACL subliniază faptul că o desemnare ilegală a comisarului european din partea României ar afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a preşedintelui-ales al Comisiei Europene.
„În urma informațiilor cu privire la posibila desemnare în funcția de comisar european a doamnei Corina Crețu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului Prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legi„, notează cei doi semnatari ai scrisorii.
Vasile Blaga şi Klaus Iohannis susţin că, potrivit prevederilor legale, Parlamentul României trebuie informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, comisiliile de specialitate ale Parlamentului urmând să audieze persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.
CITEŞTE ŞI CORINA CREŢU a fost ACCEPTATĂ pentru postul de COMISAR EUROPEAN
„În mod evident, dispoziția legală citată se referă la un moment anterior transmiterii nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior, cum s-a întâmplat în cazul de faţă. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziția legală ar fi lipsită de orice conținut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziție a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanță.
Mai precizăm faptul că audierile în Parlament nu au avut loc, deşi doamna Anca Boagiu, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, încă din luna iulie a solicitat prin scrisori oficiale atât domnului prim-ministru al României Victor Ponta, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui Comisar european”, scriu liderii ACL.
Cei doi mai arată, în scrisoare, că încălcarea legii are consecințe „în conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială republicată, „constituie infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau Comisiilor Permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informațiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activității de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată.”
„În concluzie, considerăm că această desemnare ilegală făcută de Prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a Preşedintelui-ales ce ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal. Considerăm că această încălcare a legii nu trebuie trecută cu vederea de Preşedintele-ales al Comisiei Europene şi ar trebui acţionat în consecinţă”, îşi încheie Blaga şi Iohannis scrisoarea.
În ciuda poziţiei liderilor ACL, un eurodeputat PNL şi-a declarat susţinerea pentru Corina Creţu. Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, a declarat că forţele politice din România trebuie să îşi unească toate eforturile pentru a o susţine pe Corina Creţu pentru postul de comisar european.
CORINA CREŢU, sprijinită de PNL. Ramona Mănescu: Merită susţinerea tuturor forţelor politice interne