Preşedintele României Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta participă sâmbătă la manifestările organizate de Ziua Unirii la Iaşi. Manifestările au început în Piaţa Unirii, de la ora 9.00. După un concert de muzică populară de aproximativ o oră, a urmat slujba religioasă şi discursurile oficialităţilor.
„Am venit la Iaşi cu gândul la momentul istoric săvârşit acum 156 de ani , prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. E o mare bucurie pentru mine să revin la Iaşi. Pentru prima dată, români din ţară şi de pretutindeni marcăm cu toţi Unirea Principatelor… Doresc românilor să privească această zi cu bucurie, cu încredere în forţele proprii. Aşa să ne ajute Dumnezeu„, a declarat, la Iaşi, preşedintele României Klaus Iohannis.
„Cred că toate eforturile prin care Iaşul, Moldova primesc o parte din ceea ce au dat României sunt justificate. Vă urez ca nu doar în 24 ianuarie şi 1 decembrie, ci în fiecare zi a anului uniţi suntem mai puternici şi dezbinarea e singurul nostru duşman„, a precizat premierul Victor Ponta.
Citeşte şi 24 IANUARIE. Klaus Iohannis, mesaj pe Facebook de Ziua Micii Uniri
Oficialii au depus şi coroane de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior a avut loc şi parada militară şi hora unirii. În paralel, pe pietonalul Ştefan cel Mare a avut loc parada costumelor de epocă, precum şi o scenetă intitulată „Moş Ioan Roată şi Unirea”.
Mii de persoane care au venit sâmbătă, în Piața Unirii din Iași, pentru a marca înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească în urmă cu 156 de ani, s-au prins în Hora Unirii, alături de președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Victor Ponta.
În Hora Unirii, care s-a format în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iași, au mai intrat atât liderii liberalilor, cât și cei ai social-democraților, politicieni din alte formațiuni politice, reprezentanți ai administrațiilor locale și județene din țară, primarii Iașiului, Chișinăului și Cernăuțiului, miniștri ai guvernului Ponta.
Deși s-au prins în aceeași horă a unirii și au cântat primele versuri ale poeziei scrise de Vasile Alecsandri cu peste 158 de ani în urmă, atât social-democrații, cât și liberalii, au dansat la distanță. La distanță au stat, în horă, și președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.
Momentul a fost urmat de deplasarea șefului statului, precum și de cea a șefului Guvernului, prin mulțime, spre Mănăstirea Trei Ierarhi, unde au fost depuse jerbe la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ca urmare a numărului mare de ieșeni prezenți la eveniment, traseul de câteva sute de metri, care de obicei poate fi străbătut în aproximativ 7 minute, a fost străbătut de cei doi oficiali în mai bine de 30 de minute.
În intervalul orar 12.00 – 14.00 este organizată pe strada Alexandru Lăpuşneanu o masă tradiţională românească, unde se vor servi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. De asemenea, sunt organizate momente festive în Dacia, Păcurari, Alexandru cel Bun, Gară, Tătăraşi, Podu Roş sau Nicolina. Manifestările se vor încheia la ora 18.00, când este programată retragerea cu torţe, 100 de militari urmând să mărşăluiască pe traseul Piaţa Unirii – Palas.
Pe 24 ianuarie se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la București de Adunarea Deputaților, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului național unitar român.
La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Țării Românești, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.