La ceremonie au participat ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şeful SRI, George Maior şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Înainte de ceremonie, preşedintele Klaus Iohannis a primit onorul gărzii de onoare.
În discursul susţinut în timpul ceremoniei, Klaus Iohannis a pledat pentru indentificarea de resurse suplimentare pentru finanţarea Armatei şi a avertizat că nu va accepta ca, în viitor, Guvernul să nu respecte finanţarea asumată pentru Armată.
„Transformările recente ale contextului geopolitic şi evoluţiile dinamice de securitate din vecinătatea ţării nostre subliniază fragilitatea sistemului regional de securitate şi reconfirmă nevoia de consolidare a sistemului naţional de apărare. Instituţia militară trebuie consolidată pentru a elimina deficienţele care pot genera vulnerabilităţi în sistemul de apărare, dar şi pentru a ne menţine credibilitatea în angajamentele pe care ni le-am asumat.
Una dintre priorităţile mandatului meu este găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Apărării. Voi declanşa consultări cu partidele parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării în 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru apărare. Propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi din opoziţie, să-şi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin 10 ani astfel încât să putem asigura predictibilitatea cheltuielilor militare.
Împreună cu ceilalţi factori de decizie, voi face tot posibilul pentru găsirea soluţiilor realiste, care să permită finanţarea corectă a sistemului militar. Nu voi accepta ca, în viitor, Guvernul, indiferent de cine îl conduce, să nu respecte finanţarea asumată pentru Armată”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a arătat că „România trebuie fie un generator de securitate naţională, nu doar un beneficiar al sistemului de alianţe”.
„Sunt adeptul principiului consecvenţei. Apartenenţa ţării noastre la NATO şi UE este definitorie, iar continuitatea şi predictibilitatea în relaţia cu aceste organisme şi cu partenerii strategici sunt esenţiale. Parteneriatul cu SUA are o însemnătate deosebită din punct de vedere militar şi sper ca el să poată fi dus mai departe cu o îmbunătăţire semnitificativă a relaţiei pe latura economică, nu doar de dragul beneficiilor şi bunăstării economice, ci pentru că bunăstarea economică generează securitate”, a conchis Iohannis.
Victor Ponta, de acord cu Klaus Iohannis: Voi sprijini propunerile preşedintelui
La rândul său, premeirul Victor Ponta l-a felicitat pe noul şef al Statului Major, dezvăluind că Nicolae-Ionel Ciucă i-a fost „destul de aproape la Kandahar, când s-a dat alarma”.
Totodată, Ponta s-a declarat de acord cu ideea avansată de Klaus Iohannis a unei finanţări adecvate a Apărării.
„Este o idee extrem de corectă, mă bucur că şi dl Iohannis face din această o prioritate absolută şi cred este o obligaţie să înţelegem că securitatea nu se realizează pe gratis şi că avem parteneri importanţi. (…) Principala responsabilitate ne aparţine şi asumarea sa ca un obiectiv transpartinic şi transpolitic este un lucru de o importanţă capitală„, a spus Ponta.
Nicolae-Ionel Ciucă a fost numit, în decembrie, prin decret prezidenţial, noul şef al Statului Major General al Armatei.
Supranumit „Generalul deşertului”, Nicolae-Ionel Ciucă a condus Batalionul 26 infanterie cu care a participat la misiuni de luptă în Afganistan şi Irak, între anii 2002 – 2004.