Klaus Iohannis intervine în Scandalul Clasării dosarului constituit ca urmare a intervențiilor forțelor de ordine asupra manifestanților la 10 august 2018:
”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.
https://www.facebook.com/klausiohannis/posts/3784934454927111
Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, marţi, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă, astfel că demersul lui Klaus Iohannis nu poate avea efecte juridice.
Mai multe persoane au manifestat miercuri seară în faţa Tribunalului Bucureşti, faţă de decizia luată de magistraţi în Dosarul 10 august.
Protestatarii au cerut ca vinovaţii pentru violenţele din Piaţa Victoriei să fie traşi la răspundere şi anunţă că se vor adresa CEDO. Mesajul „Judecăm şi noi ceva?” a fost proiectat pe clădirea instanţei, iar manifestanţii au strigat „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.
Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat că se simte dezamăgit, ca cetăţean, de decizia tribunalului de a respingere cerererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. El a mai precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei Stelian Ion pentru a vedea dacă mai există alte căi de atac şi aşteaptă opinia experţilor în această situaţie.
Asociaţii ale magistraţilor: Condamnăm declaraţiile inadmisibile ale premierului Florin Cîţu referitoare la o hotărâre judecătorească definitivă şi directiva trasată ministrului Justiţiei de a găsi o soluţie pentru continuarea judecăţii
Trei asociaţii ale magistraţilor anunţă că, în plus faţă de poziţia judecătorilor din CSM, condamnă „declaraţiile inadmisibile” ale premierului Florin Cîţu referitoare la o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi „directiva” trasată ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a găsi o soluţie pentru continuarea judecăţii unui proces definitiv tranşat. „Ameninţările directe din partea actualei coaliţii de guvernare, cum ar fi eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor ca răspuns la hotărârea Tribunalului Bucureşti, reflectă perfect mentalitatea acestei clase politice, a cărei reprezentanţi văd în judecători simpli servitori ai puterii politice, ce trebuie răsplătiţi atunci când hotărârile date sunt în acord cu dorinţele lor politice sau, dimpotrivă, trebuie aspru pedepsiţi când îndrăznesc să dea decizii ce îi nemulţumesc”, susţin reprezentanţii magistraţilor.
Aceştia amintesc că judecătorii nu sunt însă în slujba politicienilor, ci în slujba legii. Hotărârile judecătoreşti se pronunţă în numele legii, nu în conformitate cu voinţa politică a partidului de guvernământ, oricare ar fi acela.
„Din aceste motive, presiunile politice ce au succedat hotărârii Tribunalului Bucureşti sunt intolerabile într-un stat de drept, reflectând reflexe totalitare periculoase, ce au fost pe bună dreptate denunţate şi condamnate de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Dreptul la o justiţie independentă este un drept fundamental al fiecărui cetăţean al acestei ţări. Aceasta înseamnă ca un judecător este liber să hotărască doar în acord cu legea şi probele din dosar, chiar şi atunci când cetăţeanul este în litigiu cu Statul, indiferent de presiunile, şantajele sau ameninţările venite din partea reprezentanţilor puterii executive sau legislative. UNJR, AMR si AJADO condamnă categoric aceste atacuri împotriva puterii judecătoreşti şi solicită reprezentanţilor puterii executive si legislative să revină în limitele constituţionale”, încheie asociaţiile magistraţilor.