Klaus Iohannis a reacţionat, după ce a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni dacă profesorii care dau meditaţii ar trebui să fie verificaţi de ANAF.
„Cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. ANAF-ul are treabă cu colectare acestor impozite şi cu verificarea. Acum, dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speţă, dar nu se pot accepta excepţii.
Cine realizează un venit, trebuie să plătească un impozit corespunzător. Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde de realizată evaziune pe scară un pic largă, atunci colectarea poate să mai devină mai eficientă”, a mai declarat preşedintele României.
Întrebat foştii săi colegi profesori dau meditaţii, Iohannis i-a îndemnat pe toţi dascălii să respecte legea.
„Cred că mai există profesori care fac meditaţii şi cred că plătesc impozit”, a declarat preşedinte României.
Profesorii care obțin individual venituri din meditații sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să depună Declarația unică pentru a plăti impozit, spune ANAF, într-un ghid pentru tratamentul fiscal al lecțiilor particulare.
Citeşte şi: Declaraţia unică pentru profesori: Ce amenzi riscă dascălii care obţin venituri din meditaţii
Din anul 2000, Klaus Iohannis a fost ales primar al Sibiului. În campania pentru prezidențialele din 2014, candidatul Klaus Iohannis preciza că și-a cumpărat cele șase case (rămase, între timp, cinci) cu bani din surse proprii – salarii, meditații, chirii -, bani primiți de la părinții săi și ai soției și bani împrumutați, potrivit Digi24.
În ianuarie 2017, deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat în Parlament că a solicitat Ministerului de Finanţe şi ANAF să facă o evaluare a veniturilor şi impozitelor plătite de către preşedintele Klaus Iohannis şi să confirme dacă şeful statului a avut posibilitatea să cumpere mai multe imobile din veniturile obţinute din meditaţii.
ANAF arată că până în anul 1999 nu există o situaţie informatizată, iar la Agenție „nu se mai regăsesc date privind veniturile şi impozitele achitate de persoane fizice”.
„Documentele privind declaraţiile pe venit, pentru perioada 1990-1999 (arhivate începând cu anul 2000), au fost predate către Arhivele Naţionale, fiind scoase din arhiva organelor fiscale întrucât termenul de păstrare era de 10 ani”, se arată în răspunsul primit de Vosganian, potrivit News.ro.
ANAF precizează că, începând cu anul 2000, când datele au început să fie informatizate, există informaţii privind veniturile salariale obţinute de Klaus şi Carmen Iohannis, iar din anul 2001 sunt înregistrate, pe lângă aceste venituri, şi venituri din chirii, venituri din dobânzi, dividende, proprietate intelectuală, dar nu şi pentru meditaţii.