Președintele Klaus Iohannis a reafirmat miercuri, de la Varșovia, sprijinul României pentru Ucraina, în contextul agresiunii ruse. Potrivit președintelui, România va susține Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, iar acest lucru contribuie și la securitatea cetățenilor români. Klaus Iohannis a avut o mare parte a discursului dedicată Republicii Moldova.
„A existat tot timpul o presiune (rusă, n.red.) asupra Moldovei pentru a induce nesiguranta si instabilitate in Moldova si in politica moldoveana. Nu avem informatii acum ca actiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie sa subestimam importanta acestor atacuri informationale.
Oamenii din Moldova se simt amenintati, se simt in nesiguranta daca afla despre astfel de intentii si cred ca aici Romania si romanii joaca un rol foarte important, sa le dam asigurari cetatenilor din Republica Moldova, sa inteleaga ca suntem alaturi de ei nu numai cu vorba, ci si cu fapta, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanta si cu multe alte lucruri.
Romania e dispusa sa sprijine Moldova in orice scenariu. Cum va arata acest sprijin depinde de evolutia perioadei geopolitice. Momentan ii sprijinim cu electricitate, gaze, ii ajutam sa reformeze institutiile, dar eu personal sunt dispus sa mergem mult mai departe daca situatia o va impune”, a declarat șeful statului.
Anunț mare de la Guvern: România „se leagă” de Republica Moldova, prin trei poduri
„Am reafirmat sprijinul României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii ruse. Vreau să fie foarte clar: sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României, a cetățenilor români și a NATO în ansamblu. România, ca stat membru al NATO și al UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina va rămâne alături de autoritățile de la Kiev și de cetățenii ucraineni oricât va fi necesar pentru ca ei să câștige acest război. România va continua să primească cu brațele deschise refugiații din Ucraina, așa cum a primit până acum peste 3,5 milioane de oameni, să ofere sprijin substanțial și să susțină economia ucraineană, așa cum am demonstrat prin efortul nostru de a asigura tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale din Ucraina”, a declarat președintele, la finalul reuniunii extraordinare a Formatului București 9 (B9) de la Varșovia.
„Creșterea rezilienței Republicii Moldova este necesară, mai ales în contextul recentelor tentative de destabilizare, pe care le-am condamnat cu tărie. România va continua să acționeze ca aliat de încredere, va contribui cu toată forța sa la întărirea NATO. Rămânem uniți în fața acestei agresiuni fără precedent în istoria recentă, apărăm cu fermitate fiecare centimetru de teritoriu aliat iar cel mai importat este că astfel românii au cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră„, a mai spus Klaus Iohannis.