Klaus Iohannis a dat asigurări românilor, după o întâlnire cu reprezentanţii guvernului, că nu se ia în calcul un lockdown de Paşti, dar a declarat că numărul de infectări din ultima săptămână este îngrijorător, astfel încât starea de alertă va fi prelungită în decursul acestei săptămâni şi, cel mai probabil, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va începe cu ora 22, faţă de ora 23, cum este prevăzut în acest moment.
Preşedintele a detaliat şi discuţiile avute cu miniştrii cabinetului Cîţu pe tema „României educate”, mai exact despre situaţia avizelor de incendiu, sanitare şi de cutremur ale şcolilor din ţara noastră, în condiţiile în care peste 40% dintre şcoli sunt amplasate în zone cu rism seismic.
Klaus Iohannis, declaraţii: „Am discutat cu membrii guvernului despre prioritatile noastre si despre investitii ce trebuie incepute, am discutat despre crearea de noi locuri de munca, am discutat despre scoli sigure si sanatoase, pe care le dorim pentru copiii nostri, dar si despre un mediu curat.
Azi am avut o intalnire mai speciala, privind scoli sigure si sanatoase in Romania. Discutiile de azi au vizat autorizatiile la incendiu, sanitare si de cutremur pentru scoli.
Adevărul este, si nu este un adevar placut, că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Peste 40% din clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.
Eu și premierul ne dorim să găsim soluții, să facem pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim. Am agreat ca prin alocările viitoare zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate. În PNRR vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în școli.
Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea, amenajarea și modernizarea școlilor. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. Lucrurile sunt deseori prea birocratizate, de aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm întregul proces.
Vreau să atrag atenția că cifrele din ultima săptămână privind pandemia sunt îngrijorătoare, creșterea e evidentă, presiunea pe secțiile ATI crește. Haideți să nu irosim ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare. Campania merge foarte bine.
Trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal.
Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână și restricțiile în vigoare vor fi păstrate. Circulația va fi restricționată mai devreme, probabil de la orele 22. Nu avem în vedere un lockdown de Paști”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Declarația vine după o ședință de lucru la Palatul Cotroceni privind siguranța publică în unitățile de învățământ, la care au mai participat premierul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Corina Atanasiu, inspector general – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Gen. mr. Dan Paul Iamandi, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat aproape 5.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2 în ultimele 24 de ore în România. 93 de persoane infectate cu coronavirus au murit în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internaţi 1.126 de pacienţi, cel mai mare număr de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă de anul acesta.
Până astăzi, 9 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 835.552 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 767.219 pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.003 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.203.750 de teste RT-PCR și 370.579 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.469 teste RT-PCR (15.338 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.131 la cerere) și 11.150 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 48.241 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 14.178 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.407 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 114 persoane.