Klaus Iohannis, la 100 de zile de mandat la Cotroceni: Sunt dezamăgit de Parlament. Nu mă joc cu legile ţării

Klaus Iohannis  a declarat, marţi, la 100 de zile de la începerea mandatului de preşedinte, că cea mai mare nemulţumire a sa în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei, că fiecare cerere respinsă de parlamentari este un pas înapoi în recâştigarea încrederii. De asemenea, şeful statului a spus că nu se joacă cu legile ţării şi că nu foloseşte această prerogativa a preşedintelui ca să se răfuiască cu cineva.
Filip Stan
31 mart. 2015, 10:13
Klaus Iohannis, la 100 de zile de mandat la Cotroceni: Sunt dezamăgit de Parlament. Nu mă joc cu legile ţării

„Cea mai mare nemulțumire a mea este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justițieiFiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a completat că, în politică, „dacă ai greşit grav, demisionezi”.

Despre politicienii suspectați de corupție și fuga de justiție există o probă, pe care dacă nu o treci, nimic și nimeni nu te poate ajuta — integritatea personală. Ea nu se poate mima. În politică, dacă ai greșit grav, demisionezi„, a spus Iohannis.

El a subliniat că fiecare episod în care justiția este blocată în Parlament înseamnă un pas înapoi în recâștigarea încrederii publice și o sursă de pierdere a legitimității, menționând că efectele depășesc momentul unui vot.

Șeful statului a precizat că înțelege și împărtășește supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările.

„Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt. În democrație, însă, nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile. Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor”, a completat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat marți că nu se folosește de prerogativa de a trimite spre reexaminare legi pentru a se răfui cu cineva sau pentru a răspunde vreunui interes particular, arătând că „pur și simplu” nu promulgă legi care „nu respectă principii constituționale sau obligații ale statului român”.

„În această perioadă, am trimis la reexaminare câteva legi. Vă spun foarte limpede. Eu nu mă joc cu legile țării noastre. Eu nu folosesc această prerogativă a președintelui nici ca să mă răfuiesc cu cineva, nici ca să răspund la vreun interes particular. Pur și simplu nu promulg legi care nu respectă principii constituționale sau obligații ale statului român”, a declarat Iohannis.

El a mai arătat că nu are ieșiri publice dese deoarece nu acesta este rolul unui șef de stat.

„Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacție la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituții, de ce nu critic zilnic alți politicieni. Foarte simplu: pentru că nu acesta este rolul unui președinte. Și pentru că aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politică, fără gălăgie și spectacol, mai puține vorbe de dragul vorbelor și mai multă construcție, cu rațiune și răbdare”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu privire la cele 100 de zile de la preluarea mandatului.

Iată declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic alţi politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru că aceasta a fost prima mea promisiunea, alt mod de a face politica, fara galagie si spectacol, mai multa constructie cu ratiune si rabdare, cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte.

Aceste 100 de zile au fost despre valori şi modul în care pot să ne transforme viaţa.

România lucrului bine făcut este posibilă într-o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. Este proiectul care cere un singur: să ne vedem fiecare de treabă, cu responsabilitate.

Dupa un an de conflict permanent, am asezat la masa dialogului toate partidele politice parlamentare.

Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Nu folosesc aceasta prerogativa a presedintelui ca sa ma rafuiesc cu cineva. Nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român.

Toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia.

Cea mai mare nemulţumire a mea în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei. Fiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii.

În politică, dacă ai greşit grav demisionezi.

Despre mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea: Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia: este foarte vocal şi postac. Îi doresc să fie sănătos.

Nu am fost nici întrebat, nici nu mi-am spus părerea despre mutarea lui Traian Băsescu. Nu mă interesează, este problema altora cum se repartizează aceste imobile. Au trecut 100 de zile din mandatul meu şi statul român nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa.

Guvernul nu s-a schimbat în esenţă. Nu aştept de la acest Guvern să devină mai eficient. Când va veni alt Guvern este o întrebare care trebuie pusă partidelor politice şi în Parlament. Eu nu am de gând să preiau rolul opoziţiei. Dacă opoziţia va reuşi să adune voturi pentru o moţiune de cenzură, vom avea alt Guvern.

Orice preşedinte îşi doreşte un Guvern al lui, unul cu care poate să lucreze efectiv, şi formal şi informal, în toate problemele care privesc statul. Eu mi-aş fi imaginat că un Guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să prezinte modificări semnificative la Codul Fiscal, vine la mine, le discutăm şi vedem cu le punem în practică. Asta nu s-a întâmplat, ca şi în alte chestiuni. Nu doresc să fac treaba Guvernului, dar cred că un Guvern care doreşte să lucreze cu preşedintele în informează sau consultă în chestiuni importante pentru ţară.

Nu mi s-au propus târguri politice, nici acum, nici înainte.

Instituţia Primei Doamne încă nu îşi găseşte loc în România. Prima Doamnă a mea, soţia mea, îmi face onoarea să mă însoţească peste tot unde este posibil şi este un prim pas spre a introduce în spaţiul public o discuţie despre instituţie.

Când se va muta Klaus Iohannis în Vila Lac 3, eliberată de Băsescu

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a făcut deja un bilanţ video al celor 100 de zile de mandat pe Facebook. Preşedintele a postat pe pagina oficială de socializare un clip în care nu scoate niciun cuvânt.

Klaus Iohannis s-a instalat la Cotroceni pe 21 decembrie 2014, când a depus jurământul în Parlament şi a preluat mandatul de la Traian Băsescu.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii