Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea! Ce se întâmplă de la 13 aprilie 2023 în România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care vine în favoarea unei categorii de cetățeni. Iată care sunt modificările care vor fi implementate începând cu 13 aprilie 2023.
Alina Costache
14 apr. 2023, 16:29
Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea! Ce se întâmplă de la 13 aprilie 2023 în România

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu ajutorul cărei persoanele cu dizabilități beneficiază de mai multe drepturi și facilități. În acest fel, autoritățile administrației publice sunt obligate să asigure accesul acestei categorii de persoane la cultură, sport și turism. De asemenea, vor fi montante adaptări specifice fiecărui tip de handicap, în clădirile și locurile publice.

Citește și: După ce a dat asigurări că ”nu există nicio gaură în buget”, Klaus Iohannis pleacă opt zile într-o vizită oficială în Brazilia, Argentina și Chile

Actul normativ are ca obiectiv reglementarea, completarea și modificarea Legii nr. 448/2006 pentrua fi îmbunătățit cadrul legal existent cu scopul reducerii inegalităţilor şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi.

„În cadrul procesului de învăţământ, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap au dreptul la accesibilizarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şi instituţiile de învăţământ prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap, fără ca enumerarea să fie limitativă, după cum urmează: i) pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă: rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi; ii) pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo – cecitate: sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile; iii) pentru persoanele cu handicap auditiv: sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive; iv) pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic: sistem de ghidaj în limbaj uşor de citit”, arată actul normativ promulgat astăzi de Klaus Iohannis.

Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Așadar, unitățile și instituțiile de învățământ au obligația de a respecta dreprul persoanelor cu dizabilități de a avea acces la cel puțin o toaletă specială pentru persoanele cu handicap.

„Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure accesul persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism, astfel încât în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber şi zonele exterioare aferente acestora să fie adaptări specifice tipurilor de handicap. În acest fel, pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă trebuie asigurate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi. Pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo-cecitate, se vor asigura sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile. Pentru persoanele cu handicap auditiv se vor asigura sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive, iar pentru pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic – sisteme de ghidaj în limbaj uşor de citit. De asemenea, va fi asigurată în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber sau, după caz, în zonele exterioare aferente acestora cel puţin o toaletă accesibilizată pentru persoanele cu handicap”, se mai arată în documentul semnat de Klaus Iohannis.

Toate autoritățile publice, instituțiile, persoanele juridice de drept public și/sau privat sunt obligate să monteze, în funcție de scopul clădirii, toate adaptările specifice, astfel încât persoanele cu handicap să poate beneficia de căi de acces adaptate pentru nevoile lor și de confort.

„Pentru clădirile de utilitate publică, cele construite din fonduri publice, pentru mijloacele de transport în comun, principalele staţii şi vagoanele de transport feroviar pentru călători, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice vor trebui montate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi, sisteme acustice şi vizuale de ghidaj şi informare, în limbaj uşor de citit, hărţi tactile, cel puţin o toaletă adaptată”, se mai arată în sursa citată.

În ceea ce privește spaţiile de parcare de reşedinţă aparţinând domeniului public, este necesară montarea indicatoarelor, semnalizate prin semn internaţional, pentru cel puţin două locuri de parcare gratuită, adaptate şi rezervate pentru persoane cu handicap.

Conform legii mai este prevăzută „majorarea indemnizaţiei de şedinţă de care beneficiază membrii acestor comisii de evaluare de la 1% la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului judeţean, respectiv a primarilor de sector. Indemnizaţia va fi imitată la 35% din indemnizaţia preşedintelui consiliului şi al primarilor de sector. Plata indemnizaţiei se suportă din bugetele Consiliilor judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Actul normativ mai prevede: „majorarea indemnizaţiei de şedinţă pentru membrii Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap aflată în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, această indemnizaţie urmând să fie echivalentă cu 8% din indemnizaţia preşedintelui autorităţii, faţă de 5% cât este în prezent”.

Citește și: Salarii de lux și cheltuieli enorme la instituțiile statului, când Guvernul anunță măsuri de austeritate. Un angajat a încasat într-o lună de zece ori mai mult decât Iohannis

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri