Klaus Iohannis transmite că obiectivul României la Summitul de la Vilnius a fost îndeplinit: „Pentru orice ameninţare de securitate ce ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la Summitul NATO de la Vilnius, arătând că prin noile planuri de apărare ale Alianţei pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta ţara noastră Alianţa Nord-Atlantică are un răspuns pe măsură.
Mircea Filipescu
12 iul. 2023, 18:23
Klaus Iohannis transmite că obiectivul României la Summitul de la Vilnius a fost îndeplinit:

„România şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată”, a spus Iohannis, în marja reuniunii la nivel înalt.

El a subliniat că în ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare, în mod cert se face un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii aliate.

„Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit”, a punctat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că la reuniune s-a discutat şi despre cadrul referitor la creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune.

„Vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente”, a adăugat Iohannis.

El a mulţumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi a salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în ţara noastră.

Citeşte şi: Reacţiile europarlamentarilor români după votul PE privind acţionarea în justiţie a Austriei pentru votul „nejustificat” împotriva aderării României la Schengen: „Austria trebuie să plătească despăgubiri”

Şeful statului a precizat că deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim.

El a mai spus că la acest Summit s-a făcut încă un pas în consolidarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele Iohannis a menţionat că în comunicatul final al Summitului se fac referiri la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Preşedintele a indicat că, la solicitarea României, sunt menţionate şi eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie, precizând că este prima dată când Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit.

„La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României şi cetăţenilor săi cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga istorie”, a mai spus Iohannis.

Citeşte şi: Gabriela Firea aruncă bomba în scandalul azilelor ororilor! „Sora mea nu a condus vreodată un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor”

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'