Klaus Iohannis: „Traversăm o perioadă deosebit de dificilă. România are misiunea de a reacţiona cu rapiditate la provocările militare din regiune”

Preşedintele României, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Vasile Dîncu, au transmis mesaje de Ziua Aviaţiei Române.
Filip Stan
20 iul. 2022, 09:45
Klaus Iohannis:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei în care arată că Forţele Aeriene Române, cu profesionalism şi implicare totală, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spaţiului aerian al României şi al celui aliat. Şeful statului mai arată că noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, înzestrate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt, iar în acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie.

”Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj şi abnegaţie aviaţia română, civilă sau militară. În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoştinţă şi preţuire, pe toţi aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul „aripilor româneşti”. Totodată, îi omagiem astăzi şi pe pionierii aviaţiei româneşti – Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli – precum şi pe toţi cei care, prin devotament şi implicare, au contribuit la creşterea prestigiului aeronauticii româneşti la nivel internaţional”, spune preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis arată că celor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în cadrul Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua şi onora eforturile înaintaşilor, într-un context de securitate complicat.

”Forţele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare şi consolidare, fiind astăzi o categorie de forţe omogenă, dinamică şi suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranităţii spaţiului aerian naţional, participarea la exerciţii şi misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau ale altor situaţii de urgenţă”, spune preşedintele României.

”Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securităţii regionale şi euro-atlantice. Invadarea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre. Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO şi al Uniunii Europene, ţara noastră are misiunea de a reacţiona cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune. Cu profesionalism şi implicare totală, Forţele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spaţiului aerian al României şi al celui aliat”, afirmă şeful statului.

Preşedintele precizează că ”noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, înzestrate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt”.

”În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie”, spune Iohannis.

”Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, Vă mulţumesc pentru profesionalism şi spiritul de sacrificiu! Dumneavoastră faceţi spaţiul aerian românesc mai sigur şi contribuiţi la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene şi NATO. Vă îndemn să vă pregătiţi continuu şi să daţi dovadă de aceeaşi dăruire şi devotament în toate misiunile pe care le primiţi. Vă doresc multă sănătate şi succes!”, mai spune preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis, mesaj pentru asistenţi medicali în ziua cu creştere a numărului de cazuri de Covid

 

Nicolae Ciucă, de Ziua Aviaţiei: În ultimii 30 de ani, Forţele Aeriene Române au trecut printr-un amplu proces de reorganizare şi modernizare, ceea ce a permis atingerea unor standarde de capabilitate aliniate statutului României de membru al NATO

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, de Ziua Aviaţiei, că în ultimii 30 de ani, Forţele Aeriene Române au trecut printr-un amplu proces de reorganizare şi modernizare, ceea ce a permis atingerea unor standarde de capabilitate aliniate statutului României de membru al NATO. El mai afirmă că, în calitate de fost ministru al Apărării Naţionale a susţinut acest proces, iar ca prim-ministru consideră la fel de important acest obiectiv, având în vedere contextul creat de agresiunea neprovocată şi nelegitimă a Rusiei asupra Ucrainei.

”Sărbătorim astăzi Aviaţia şi Forţele Aeriene Române, aducând totodată un omagiu eroilor aviatori căzuţi la datorie în lupte pentru apărarea ţării sau în misiuni internaţionale la care a participat România. Aflaţi mereu la înălţime prin natura profesiei lor, dar şi prin nivelul de pregătire profesională, oamenii aceştia ne dau încredere că spaţiul aerian al ţării este în siguranţă şi apărat în caz de nevoie şi că vor fi mereu alături de populaţia civilă în situaţii de urgenţă. Încrederea şi buna reputaţie de care se bucură profesioniştii aerului din România sunt rezultatul multor ani de pregătire, al seriozităţii şi curajului cu care ei s-au dedicat unei cariere pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă, care implică un nivel maxim de responsabilitate”, spune premierul în mesaj.
Nicolae Ciucă, măsuri urgente pentru a combate seceta: Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”în ultimii 30 de ani, Forţele Aeriene Române au trecut printr-un amplu proces de reorganizare şi modernizare, ceea ce a permis atingerea unor standarde de capabilitate aliniate statutului României de membru al Alianţei Nord-Atlantice şi cerinţelor defensive care decurg din acest statut”.

”Ca fost ministru al Apărării Naţionale am susţinut acest proces, iar ca Prim-ministru consider la fel de important acest obiectiv, având în vedere contextul creat de agresiunea neprovocată şi nelegitimă a Rusiei asupra Ucrainei.  Ne-am asumat la preluarea guvernării consolidarea posturii de apărare a României şi descurajare, prin dezvoltarea unor capabilităţi de apărare adaptate provocărilor actuale de securitate, inclusiv la nivel de apărare aeriană, iar achiziţia de avioane multirol aprobată recent de Guvern a intrat în linie dreaptă, ceea ce va aduce un plus capacităţii defensive a României”, afirmă şeful Executivului.

”Astăzi, când credincioşii creştin-ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, tuturor militarilor, rezerviştilor şi personalului civil din aviaţie, le urez succes, Cer senin în misiunile lor şi La mulţi ani! Românilor care îşi serbează ziua onomastică, le doresc sănătate, linişte, împliniri şi mulţi ani înainte!”, mai spune premierul în mesaj.

Vasile Dîncu, mesaj de Ziua Aviaţiei: Continuăm eforturile de retehnologizare a Forţelor Aeriene cu sisteme şi tehnică moderne, interoperabile şi integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu afirmă, miercuri, într-un mesaj transmis cu prilejul Zllei Aviaţiei, că situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie. Ministrul spune că instituţia continuă eforturile de retehnologizare a Forţelor Aeriene cu sisteme şi tehnică moderne, interoperabile şi integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale.

”În fiecare an la 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul ne aduce mai aproape de aviatorii români, deopotrivă militari sau civili, care sărbătoresc, cu acest prilej, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Aviaţia militară s-a născut şi dezvoltat din minţi agere şi braţe puternice, din curaj şi perseverenţă, din lacrimi, suferinţă şi sacrificii, şi, mai presus de toate, din dragoste de zbor şi de Ţară. Personalul aeronautic militar a participat, încă de la înfiinţarea acestei categorii de forţe, la toate marile conflagraţii în care ţara noastră a fost angrenată în secolul trecut, contribuţia lor fiind de multe ori decisivă în obţinerea victoriei. Din păcate, preţul acestor misiuni a fost plătit, de multe ori, cu sânge”, spune ministrul Apărării în mesaj.

Vasile Dîncu a adus un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din judeţul Constanţa. ”Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuţi pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale ţării noastre”, spune ministrul.

Potrivit ministrului Apărării, ”situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie”.

”Deciziile importante luate la Summit-ul de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenţiei planificatorilor strategici ai Alianţei, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcţie de securitate durabilă şi robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar şi eficient dispunerea forţelor aliate în ţările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziţionarea de tehnică şi echipamente defensive esenţiale şi construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc. Aliaţii noştri se află deja aici, iar contribuţia lor va creşte gradual în perioada imediat următoare”, afirmă ministrul.

Vasile Dîncu mai arată că ”în mod evident, apărarea începe de acasă, iar Forţele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forţe ale armatei noastre, au contribuit în mod direct, cu misiuni şi sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacităţii de apărare a ţării noastre, şi-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, atât în ceea ce priveşte executarea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 proprii, cât şi executarea misiunilor din cadrul Activităţilor de Vigilenţă întărită şi de Poliţie Aeriană Întărită, alături de celelalte aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii”.

”Continuăm, în acelaşi timp, în baza alocărilor de 2% din PIB asigurate în ultimii cinci ani şi ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5% din PIB, eforturile de retehnologizare a Forţelor Aeriene cu sisteme şi tehnică moderne, interoperabile şi integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare. În cadrul programelor esenţiale de înzestrare pentru aviaţia militară, amintim, în primul rând, avionul multirol, care va fi completat, în curând, cudouă escadrile, prin achiziţia, modernizarea şi operaţionalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generaţia a V-a. La fel de importantă pentru securitatea ţării şi a teritoriului aliat este şi continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă şi capabil să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează şi se pregătesc pentru recepţionarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect”, afirmă ministrul Apărării.

El se referă şi la ”modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum şi de alte achiziţii de tehnică modernă, care se află în planificare şi pregătire”.

”Dragi piloţi, personal navigant, artilerişti, radiolocatorişti, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României, Sunteţi, astăzi, în prima linie la frontierele Ţării, vigilenţi, atenţi în fiecare clipă, gata de o reacţie cât mai clară şi rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Ştiu că această capacitate vă este testată periodic şi, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejaţi cu succes spaţiul aerian românesc şi o veţi face în continuare, cu acelaşi ridicat simţ al datoriei. Doresc să vă mulţumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual şi să vă transmit că atât Ţara cât şi Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră! Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române, urez personalului aeronautic şi celor care încadrează unităţile de apărare antiaeriană şi de radiolocaţie, militari şi civili din Forţele Aeriene Române, în activitate, în rezervă sau în retragere, la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!”, arată ministrul Apărării în mesaj.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Nadia Comăneci transmite felicitări sportivilor români după Jocurile Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători