Klaus Iohannis: Turcia nu poate duce singură povară migraţiei

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană se confruntă, în prezent, cu o serie de provocări care au implicații multiple, iar Turcia reprezintă un partener important în identificarea răspunsului la o parte din aceste probleme.
Filip Stan
23 mart. 2016, 18:16
Klaus Iohannis: Turcia nu poate duce singură povară migraţiei

Turcia, în calitate de țară care găzduiește pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiați, joacă un rol cheie în soluționarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât și al controlului fluxului migrației și al combaterii rețelelor de trafic de persoane. În acest sens, am salutat înțelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European și sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranți ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susținător puternic pentru ajungerea la această înțelegere„, a spus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

El a adăugat că, în materie de securitate și apărare, cele două state au o strânsă cooperare, dar și un parteneriat în cadrul NATO.

Șeful statului român a amintit că, în viziunea Bucureștiului, Marea Neagră are o importanță strategică nu doar pentru securitatea în regiune, ci și pentru securitatea euroatlantică și, din acest motiv, trebuie să beneficieze de o „atenție sporită”.

Această vizită ne găsește într-un context geopolitic și regional complicat, numeroase riscuri de securitate și preocupări la care trebuie să găsim soluții. Convingerea mea e că împreună, în virtutea parteneriatului strategic, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetățenii noștri își doresc securitate și prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor așteptări„, a precizat Iohannis.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că Turcia nu poate duce singură povara migrației, iar comunitatea internațională ar trebui să se implice mai mult în găsirea de soluții la conflictele legate de afluxul de imigranți.

„Apreciem eforturile importante depuse de Turcia în privința refugiaților sirieni, găzduind un număr impresionat de persoane, precum și contribuția Turciei la gestionarea fluxului de imigranți ilegali și în lupta împotriva rețelelor de traficanți de persoane„, a spus șeful statului român.

Iohannis a subliniat că actuala criză a imigranților sirieni nu trebuie să fie doar în responsabilitatea Turciei, ci a întregii comunități internaționale.

Suntem conștienți că Turcia nu poate și nu ar trebui să ducă singură povara găzduirii refugiaților care au nevoie de protecție internațională. A oferi ajutor umanitar celor care fug din țările lor natale din cauza conflictelor este o responsabilitatea globală și colectivă„, a explicat el.

Președintele a mai spus că România este dispusă să ajute la stabilizarea Siriei.

Alături de o cooperare eficientă cu Turcia, considerăm că este nevoie ca întreaga comunitate internațională să se implice mai activ în găsirea de soluții la conflictele legate direct de afluxurile masive de imigranți. Stabilizarea Siriei trebuie să fie o prioritate„, a evidențiat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis efectuează de marți până joi o vizită de stat în Turcia.

 

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Nebunie la Olimpiadă. Gestul extrem al unui hocheist australian
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Direcția Generală Antifraudă Fiscala descoperă peste 19.000 de inspecții tehnice nedeclarate la o singură firmă
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'