„Turcia, în calitate de țară care găzduiește pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiați, joacă un rol cheie în soluționarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât și al controlului fluxului migrației și al combaterii rețelelor de trafic de persoane. În acest sens, am salutat înțelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European și sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranți ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susținător puternic pentru ajungerea la această înțelegere„, a spus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
El a adăugat că, în materie de securitate și apărare, cele două state au o strânsă cooperare, dar și un parteneriat în cadrul NATO.
Șeful statului român a amintit că, în viziunea Bucureștiului, Marea Neagră are o importanță strategică nu doar pentru securitatea în regiune, ci și pentru securitatea euroatlantică și, din acest motiv, trebuie să beneficieze de o „atenție sporită”.
„Această vizită ne găsește într-un context geopolitic și regional complicat, numeroase riscuri de securitate și preocupări la care trebuie să găsim soluții. Convingerea mea e că împreună, în virtutea parteneriatului strategic, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetățenii noștri își doresc securitate și prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor așteptări„, a precizat Iohannis.
Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că Turcia nu poate duce singură povara migrației, iar comunitatea internațională ar trebui să se implice mai mult în găsirea de soluții la conflictele legate de afluxul de imigranți.
„Apreciem eforturile importante depuse de Turcia în privința refugiaților sirieni, găzduind un număr impresionat de persoane, precum și contribuția Turciei la gestionarea fluxului de imigranți ilegali și în lupta împotriva rețelelor de traficanți de persoane„, a spus șeful statului român.
Iohannis a subliniat că actuala criză a imigranților sirieni nu trebuie să fie doar în responsabilitatea Turciei, ci a întregii comunități internaționale.
„Suntem conștienți că Turcia nu poate și nu ar trebui să ducă singură povara găzduirii refugiaților care au nevoie de protecție internațională. A oferi ajutor umanitar celor care fug din țările lor natale din cauza conflictelor este o responsabilitatea globală și colectivă„, a explicat el.
Președintele a mai spus că România este dispusă să ajute la stabilizarea Siriei.
„Alături de o cooperare eficientă cu Turcia, considerăm că este nevoie ca întreaga comunitate internațională să se implice mai activ în găsirea de soluții la conflictele legate direct de afluxurile masive de imigranți. Stabilizarea Siriei trebuie să fie o prioritate„, a evidențiat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis efectuează de marți până joi o vizită de stat în Turcia.