UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, în deschiderea primului Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre importanţa sprijinului oferit de instituţiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar şi despre menţinerea unei relaţii transatlantice „robuste”.
Preşedintele României a declarat: „În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional, bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente”.
El a precizat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor 3 Mări a pornit de la „constatarea menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE şi din dorinţa de atenuare a acestuia”.
„Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”.
Evenimentul de la Bucureşti reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, al celui academic, precum şi oficiali provenind din regiunea noastră extinsă şi din Statele Unite ale Americii.
„Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potenţialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră”, a mai spus Iohannis.
Un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, „listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României”.
„Sunt convins că acest format de cooperare va aduce o contribuţie substanţială la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii în cele trei domenii – energie, transport şi digital -, completând eforturile Uniunii Europene”.
Preşedintele a precizat: „Contăm pe sprijinul instituţiilor europene. Viitorul UE e unul al unităţii şi coeziunii, iar Iniţiativa celor 3 Mări poate contribui concret la conturarea acesteia”.
„La fel de relevantă este participarea partenerilor din SUA – autorităţi şi companii. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă o semnificaţie economică aparte. România este un stat foarte ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care, în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă”, a mai declarat Iohannis.
La panelul „Iniţiativa celor 3 Mări într-un context internaţional provocator” condus de Klaus Iohannis participă preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.
Tema panelului – explorarea contextului strategic din I3M într-o lume într-o foarte rapid schimbare politică.
__________
UPDATE Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti cu prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
La reuniunea plenară a summit-ului, de marţi, vor participa preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital. Preşedintele SUA, Donald Trump, spune, într-un mesaj transmis participanţilor la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.
_________
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis arată, în mesajul transmis luni la evenimentul Digital Romania International Forum „Women leadership in 4.0 Industries”, că, la nivel european, neimplicarea femeilor în sectorul digital are un cost economic semnificativ, rata de renunţare la poziţiile din domeniul digital este mai mare în rândul femeilor, iar îngrijorător este şi faptul că, deşi startup-urile digitale lansate de femei au o capacitate mai mare de a înregistra evoluţii pozitive, există încă o tendinţă negativă în ceea ce priveşte implicarea acestora.
Iohannis a arătat, în mesajul său, că digitalizarea, inovarea tehnologică şi asigurarea unei dezvoltări durabile reprezintă bazele economiei viitorului, iar evenimentul organizat astăzi la Bucureşti, în marja Summitului „Iniţiativa celor Trei Mări” demonstrează că România este puternic ancorată în direcţia creşterii substanţiale a sectorului digital.
„Forumul Internaţional România Digitală este un proiect pe care l-am susţinut încă de la momentul lansării, în 2016, iar tema celei de-a treia ediţii, «Women leadership in Industry 4.0», este una nu doar actuală, dar şi extrem de importantă. Vorbim, în primul rând, despre impactul major pe care digitalizarea îl are asupra economiei şi societăţii, dezvoltarea României de mâine fiind indisolubil legată de valorificarea oportunităţilor de pe piaţa digitală, iar în al doilea rând, avem în vedere respectarea principiului egalităţii de gen în acest domeniu. La nivel european, neimplicarea femeilor în sectorul digital are un cost economic semnificativ. Rata de renunţare la poziţiile din domeniul digital este mai mare în rândul femeilor, iar îngrijorător este şi faptul că, deşi startup-urile digitale lansate de femei au o capacitate mai mare de a înregistra evoluţii pozitive, există încă o tendinţă negativă în ceea ce priveşte implicarea acestora”, a transmis Iohannis.
Şeful statului afirmă că în România au fost făcute progrese în sectorul digital, însă pentru valorificarea întregului potenţial este nevoie, în continuare, de o viziune integratoare, bine structurată şi orientată pe termen lung şi se impune, totodată, conectarea sistemului educaţional românesc cu evoluţiile extrem de dinamice din acest domeniu pentru a asigura premisele unei economii competitive.
La capitolul reprezentarea femeilor în sectorul digital, ţara noastră se află pe locul doi la nivel european, ceea ce demonstrează că asigurarea egalităţii de gen reprezintă pentru noi un obiectiv îndeplinit, a mai spus Iohannis.
Preşedintele a mai arătat că la 1 ianuarie 2019 România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar inovarea şi digitalizarea se numără printre priorităţile celor şase luni de mandat.
„Viitorul proiectului european nu poate fi gândit în afara Pieţei Unice Digitale, iar egalitatea de gen reprezintă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. România va avea, astfel, oportunitatea de a contribui la îndeplinirea obiectivului Pieţei Unice Digitale şi de a utiliza experienţa dobândită în asigurarea egalităţii de gen. Nu în ultimul rând, aş vrea să subliniez că dezvoltarea sectorului digital este direct dependentă de calitatea capitalului uman. Renunţarea la stereotipuri şi asigurarea unor şanse egale deopotrivă pentru femei şi bărbaţi constituie fundamentul unei societăţi sănătoase. Leadership-ul feminin a adus beneficii multiple societăţii moderne, tocmai de aceea trebuie susţinut, fără rezerve, şi în continuare”, a adăugat Iohannis.
_________
UPDATE Mesajul lui Donald Trump pentru participanţii la Summitul „Iniţiativa celor Trei Mări”: O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor
Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului „Iniţiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanţilor la Summitul de la Bucureşti.
În mesajul său, preşedintele Donald Trump afimă că anul trecut a susţinut un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia, şi a a reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est.
„Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale”, spune Donald Trump în mesajul său.
Trump îi mulţumeşte preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui eveniment şi lui Rick Perry, Secretarul pentru Energie, care conduce delegaţia americană la Bucureşti.
„Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă, pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes”, încheie preşedintele american.
_________
Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, începe luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile, fiind aşteptaţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, afirma pe 7 august că preşedintele Iohannis consideră rectificarea bugetară anunţată de Guvern ca fiind “o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale”.
De asemenea, Dobrovolschi a spus că reducerea de către Guvern a bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de natură să ducă la imposibilitatea de a se mai desfăşura Summitul Iniţiativei celor Trei Mări.
Ulterior, șeful statului a anunțat că Summitul celor Trei Mări va fi organizat pe datorie, în contextul rectificării bugetare pentru Administraţia Prezidenţială propusă de Guvern.
Citeşte şi: Surse ale preşedinţiei croate: Iniţiativa Celor Trei Mări nu este calul troian al SUA
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Iniţiativei celor Trei Mări.
“Această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie, digital – şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante. Al doilea obiectiv vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european. În al treilea rând, Iniţiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic”, arată Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Summitul găzduit la Bucureşti de preşedintele Klaus Iohannis va contribui, într-o manieră concretă, şi la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Iniţiativei în faza rezultatelor tangibile.
Astfel, Summitul urmăreşte exprimarea susţinerii politice a statelor participante la Iniţiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei reţele a Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă, demararea demersurilor pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei.
În marja summitului, va avea loc, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
Administraţia Prezidenţială arată că obiectivul forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.
În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.
Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.
Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.
Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă, alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.
Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.
Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.