Ceremonia de validare a început la ora 12.00. În debutul şedinţei, şeful CCR, Augustin Zegrean, a anunţat decizia Curţii de a valida alegerile prezidenţiale şi alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, înmânându-i lui Iohannis un exemplar cu hotărârea Curţii.
În discursul ţinut în faţa judecătorilor CCR, Klaus Iohannis le-a mulţumit pentru „celeritatea acestei importante speţe”:
– Mulţumesc, de asemenea, membrilor BEC pentru gestionarea foarte bună a procesului electoral. Mulţumesc încă o dată tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiemrbie şi, in mod deosebit, celor care m-au votat pe mine.
– A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toti că l-am înteles. Ne aşteaptă un drum greu.
– Se încheie o etapă. Românii au spus „Stop Şi de la capăt”.
– Le spun românilor că da, se poate, se poate construi o Românie puternică şi prosperă.
– Avem o Constituţie care este bună, dar este nevoie de o revizuire a Constituţiei.
– Voi fi preşedintele care respectă Constituţie în litera şi spiritul ei, vreau să reconextez preşedintele României la Constituţie.
Traian Băsescu a spus, la rândul său, că, pentru el, acest moment reprezintă „finalizarea a 10 de ani de mandat”:
– Vă doresc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat să nu fiţi în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta. Cine crede că transformarea României este un proces de 5 ani se înşeală. În politicul românesc, există destul resurse pentru pasul înapoi. Este misiunea fundamentală a preşedintelui să facă să se meargă înainte.
– Am constatat în 2 mandate că se vor găsi întotdeauna în societatea şi mass-media românească germenii pasului înapoi şi uneori trebuie să forţezi la limită Constituţia. Sunt instituţii care s-au modernizat, cele care au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar cele la nivel guvernamentzal nu sunt toate reformate.
– Nu va fi uşor mandatul dv. Vă voi transfera tot ce ştiu într-o perioadă de tranziţie care urmează astăzi. Eu şi Ion Iliescu am făcut schimbul în 15 minute. Acum fiecare consilier va avea timp să transfere dosarele, eu însumi i le voi transfera domnului Iohannis pe cele importante.
– N-aş fi vrut ca după alegeri să las toată puterea stângii din România. Las moştenire o ţară care are opţiuni clare de dreapta
– O să purced la a strânge mâna judecătorilor CCR de la dreapta la stânga ca să mă apropii, simbolic, de uşă.
_________________________________________________________________
Curtea Constituţională a României a confirmat vineri, cu unanimitate, rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, a anunţat şeful CCR, Augustin Zegrean.
La ora 12,00 a început ceremonia de validare, în cadrul căreia i-a fost înmânat preşedintelui ales un exemplar din hotărârea CCR.
Klaus Iohannis a sosit la sediul CCR în jurul orei 11.35. „Am emoţii”, a spus preşedintele ales.
Klaus Iohannis a venit la CCR însoţit de mai mulţi politicieni, colegi din ACL, printre care Vasile Blaga, Ludovic Orban, Marian Petrache, Mihai Răzvan Ungureanu, Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, primarului Aradului – Gheroghe Falcă, Teodor Atanasiu, Eduard Hellvig.
Traian Băsescu a ajuns şi el în jurul orei 11.45, însă a mărturisit că el nu are emoţii. „Nu am emoţii. Am sentimentul ca se incheie o perioadă in care am fost extrem de onorat să indeplinesc această functie, dar care trebuie transferată democratic”, a spus Băsescu.
La rândul său, Traian Băsescu a venit însoţit de mai mulţi consilieri prezidenţiali, între care şi Dorel Onaca.
Înainte de ceremonie cei doi, au avut o discuţie separată.
______________________________________________________________________
„Am verificat documentele primite de la BEC. Nu s-au constatat impedimente în confirmarea rezultatului alegerilor. Deci, au fost confirmate rezultatele alegerilor şi în a doua hotărâre domnul Klaus Iohannis a fost validat în funcţia de preşedinte al României. Urmează ca la ora 12,00 să aibă loc şedinţa de înmânare a hotărârii preşedintelui ales al României”, a afirmat Augustin Zegrean.
Şeful CCR a precizat că i-a invitat pe cei doi preşedinţi – cel ales şi cel în funcţie – la această şedinţă, dar şi foşti judecători de la CCR. ‘Cutuma este aşa la toate şedinţele de felul acesta’, a completat Zegrean.
Şeful CCR a subliniat că preşedintele nou ales intră în funcţie după depunerea jurământului, dar a adăugat nu ştie când va avea loc acest eveniment.
Zegrean a menţionat că nu l-a invitat pe premierul Victor Ponta, ci doar pe preşedintele în funcţie al României.
Preşedintele CCR a reiterat că nu au fost probleme în documentele analizate care să fie luate în considerare pentru eventuale modificări sau schimbări ale rezultatului.
‘Sigur că este un moment special. Nu de multe ori în viaţă ai ocazia să verifici dosare prin care a fost ales preşedintele României. Nu este doar pentru mine (un moment special – n.r.), ci pentru toţi colegii mei care au lucrat la aceste dosare’, a precizat Zegrean. El a informat că o să ofere cuvântul ambilor preşedinţi, dar va depinde de aceştia dacă vor face declaraţii.
‘Nu am şampanie. Protocolul nu permite. Nu am bani pentru aşa ceva’, a spus, glumind, şeful CCR.
Înainte de şedinţa de validare, Augustin Zegrean a declarat că cel mai probabil preşedintele ales Klaus Iohannis ar urma să depună jurământul în Parlament cu o zi înainte de finalizarea mandatului lui Traian Băsescu.
„Păi, ar trebui, după socotelile mele, în 21 (decembrie – n.r.), cred, cu o zi înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte, dar ţara nu poate să rămână fără preşedinte. Cine îşi asumă riscul să lase ţara fără preşedinte măcar o zi?”, a spus Zegrean.
Zegrean a precizat că CCR nu mai are de soluţionat contestaţii pe tema alegerilor.
‘Am verificat ieri toate dosarele, totul este în regulă, s-au verificat toate procesele verbale întocmite de birourile electorale central, judeţene, biroul electoral al secţiilor de votare şi aşa mai departe şi nu s-a găsit nimic semnificativ, nimic care ar putea să schimbe situaţia stabilită de BEC’, a explicat şeful CCR.
Zegrean nu a dorit să facă declaraţii întrebat despre cazul în care instanţa supremă ar lua o decizie nefavorabilă lui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate.
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votării, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central.