Preşedintele Klaus Iohannis declarat, marţi, într-un discurs susţinut la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi că nu doar subfinanţarea învăţământului este o problemă, ci şi calitatea procesului educaţional.
„Există, din păcate, programe de licență și masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărți, în loc să stimuleze creativitatea studenților și spiritul critic. Nu pierdem potențial doar prin abandon școlar sau nepromovarea evaluării naționale sau a Bacalaureatului, ci și prin lipsa accesului la programe de învățământ superior de calitate, care să dea studenților capacitatea de a-și genera propria formare pe tot parcursul vieții.
Numărul studenților din România continuă să scadă, din motive care țin de demografie, dar și de capacitatea universităților de a atrage potențiali studenți valoroși din medii socio-economice defavorizate sau din afara țării, prin strategii de internaționalizare a învățământului superior. Este nevoie ca universitățile să își definească mai bine misiunea și contextul economico-social căruia îi răspund. De aceea, cred că realizarea unei clasificări a universităților care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare„, a declarat Klaus Iohannis la Forumul Organizațiilor Studențești din România.
Preşedintele a vorbit în discursul său şi despre integritatea academică şi a spus că verdictele de plagiat în cazul anumitor doctorate reprezintă „doar vârful icebergului”.
„Verdictele de plagiat sunt doar vârful icebergului atunci când vorbim despre etica și integritatea academică. Lucrările de licență, tezele de masterat, dar și lucrările din timpul anilor de studiu ar trebui, la rândul lor, să respecte o serie de norme clare, aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni «cultura plagiatului» încă din primii ani. Vă asigur de întregul meu sprijin în a readuce corectitudinea și valoarea în mediul academic, sub toate aspectele sale. Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a școlilor doctorale, deși recunosc că nu înțeleg exact de ce a trebuit să așteptăm cinci ani de la promulgarea Legii educației pentru a demara acest proces.
Am speranța că Ministerul Educației va reuși să găsească cele mai bune instrumente pentru a asigura corectitudinea și calitatea acestui proces. Este în interesul nostru, al tuturor, ca sistemul de învățământ superior românesc să fie deasupra oricăror îndoieli privind calitatea și integritatea sa„, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a anunţat şi evaluarea în premieră a școlilor doctorale, acuzand totuşi întârzierea cu care este realizată. „Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a școlilor doctorale, deși recunosc că nu înțeleg exact de ce a trebuit să așteptăm cinci ani de la promulgarea Legii educației pentru a demara acest proces„, a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a participat, marţi, la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, care a avut loc în Aula Magna a Universității Dunărea de Jos din Galați și la care au fost prezenți peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară.