În ciuda creşterii economice, ne confruntăm cu o serie de probleme structurale acumulate de-a lungul anilor şi cu adâncirea decalajelor de dezvoltare regională, a spus preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu ocazia aniversări a 30 de ani de parteneriat între Banca Mondială şi România.
„România s-a schimbat semnificativ în ultimele trei decenii, din toate punctele de vedere. Astăzi, ca urmare a unui parcurs consecvent şi a ataşamentului faţă de valorile euro-atlantice, România este o ţară membră credibilă în Uniunea Europeană şi NATO. Beneficiem de o democraţie consolidată şi de o economie de piaţă funcţională, iar în perioadele de criză am demonstrat o rezilienţă semnificativă. Comunitatea noastră de afaceri este dinamică şi inovatoare. Societatea civilă este activă şi implicată, iar administraţia este mult mai deschisă la schimbare şi reforme structurale decât cu ani în urmă. Şi totuşi, avem încă multe lucruri de remediat”, a transmis preşedintele.
Conform acestuia, în ciuda creşterii economice şi a perspectivelor favorabile, România se confruntă cu o serie de probleme structurale acumulate de-a lungul anilor şi cu adâncirea decalajelor de dezvoltare regională.
„Pe fondul actual al inflaţiei accelerate, al crizei în domeniul energiei şi al războiului din Ucraina, vulnerabilităţile economice şi sociale s-au accentuat, ceea ce necesită politici publice eficiente.
Reforma marilor sisteme publice ar trebui să urmărească atât creşterea calităţii şi accesului la servicii esenţiale, cât şi revenirea la principiile sustenabilităţii şi predictibilităţii în planul finanţelor publice şi pentru mediul de afaceri. În această privinţă, fondurile europene trebuie să fie prioritatea cheie pentru toate autorităţile publice centrale şi locale. Este evident că putem consolida încrederea investitorilor doar prin îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului nostru de afaceri. Acesta înseamnă protejarea proprietăţii, reducerea birocraţiei şi o administraţie publică mai eficientă. Este singura cale de a susţine investiţiile private şi de a stimula actorii economici eficienţi, care aşteaptă dintotdeauna o relaţie corectă între stat şi economie”, a mai arătat preşedintele în mesajul transmis.
PSD ia în considerare ieșirea de la guvernare. Cazanciuc: „Dacă nu reglementăm piața de energie, nu excludem alegerile anticipate”
Şeful statului a arătat că România a fost constant sprijinită de partenerii ei internaţionali, dintre care Banca Mondială se distinge în mod semnificativ, prin finanţare şi asistenţă specializată.
„Însă guvernanţa şi constrângerile instituţionale rămân în continuare provocări importante pentru dezvoltarea ţării noastre. Expertiza internaţională contribuie cert la creşterea eficienţei autorităţilor publice, însă nu are cum şi nici nu trebuie să se substituie eforturilor naţionale. Noi înşine avem responsabilitatea să valorificăm toate aceste oportunităţi de colaborare. Mulţumesc echipei Băncii Mondiale pentru implicarea de-a lungul celor trei decenii în România! Am certitudinea că următorii ani vor consolida şi mai bine colaborarea noastră”, a mai transmis Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, la Summitul implementării climatice: Ţara mea s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei hranei şi a generării de electricitate / Eforturile de adaptare sunt cruciale
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), că schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecinţe asupra sănătăţii umane, a naturii şi a economiei. El a arătat că România s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei hranei şi a generării de electricitate, aşadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienţei atât a societăţilor, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice. Iohannis a mai arătat că cei mai puternici aliaţi pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii noştri şi trebuie să îi pregătim şi să le dăm putere pentru a face faţă acestei lupte.
”Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generaţii. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară şi instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esenţială pentru abordarea multora dintre aceste provocări şi pentru protejarea bunăstării generaţiilor prezente şi cele viitoare”, a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis arată că ”schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecinţe asupra sănătăţii umane, a naturii şi a economiei. Ţara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei hranei şi a generării de electricitate. Aşadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienţei atât a societăţilor, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”.
Şeful statului a afirmat că ”România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră”.
”Trebuie să asigurăm o tranziţie climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiţii în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi şi crearea de locuri de muncă. În plus, accesul la energie la preţuri accesibile poate fi asigurat prin investiţii în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon, în reţele energetice reziliente şi prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile”, a arătat preşedintele, menţionând că costul lipsei de acţiune în domeniul climei depăşeşte cu mult costul acţiunii. Schimbările climatice generează pierderi şi daune economice şi non-economice în întreaga lume.
Klaus Iohannis a spus că ”cei mai puternici aliaţi pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii noştri”.
”Trebuie să îi pregătim şi să le dăm putere pentru a face faţă acestei lupte. Tinerii din România sunt foarte motivaţi să acţioneze în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o sursă de inspiraţie. Cred cu tărie în puterea educaţiei de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educaţie şi de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice şi să îi înzestreze pe cetăţenii noştri, în special pe tineri, cu competenţele necesare într-o economie şi o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon. Aştept cu nerăbdare un rezultat cuprinzător al COP27”, a declarat şeful statului în final.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la Summitul implementării climatice, care va avea loc în contextul celei de a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Sharm El-Sheikh, Egipt.