Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că negocierile pentru finalizarea delimitării spațiilor maritime în Marea Neagră trebuie intensificate, punctând că România vrea o soluție care să corespundă metodei consacrate în jurisprudența instanțelor internaționale.
„Am convenit că trebuie intensificate negocierile pentru finalizarea delimitării spațiilor maritime din Marea Neagră. România își dorește o soluție care să corespundă metodei de delimitare consacrate în jurisprudența instanțelor internaționale”, a spus șeful statului, la conferința comună cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, citat de Agerpres.
În privința comunității românești din Bulgaria, Iohannis a precizat că trebuie protejate și promovate drepturile acesteia.
„Consider că este în beneficiul reciproc protejarea și promovarea identității naționale și a drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce privește educația în limba maternă, așa cum se bucură și comunitatea bulgară din România”, a arătat șeful statului.
Potrivit acestuia, Bulgaria este stat vecin și partener tradițional al României. De asemenea, Iohannis a amintit că Rosen Plevneliev a fost primul președinte care l-a vizitat după ce a devenit șef al statului.
Președintele Iohannis a precizat și că a discutat cu omologul său bulgar despre ridicarea relației bilaterale la nivelul de parteneriat aprofundat.
Președintele Klaus Iohannis i-a conferit, miercuri, omologului său bulgar, Rosen Plevneliev, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan.
Distincția i-a fost acordată președintelui Bulgariei „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută la promovarea democrației, prosperității și securității regionale, pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Republica Bulgaria”.
La rândul său, președintele Bulgariei i-a conferit lui Klaus Iohannis Ordinul „Stara Planina” cu eșarfă.
Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în vizita de două zile în țara vecină fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, deputatul Niculae Mircovici, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Ion Oprișor și Cosmin Marinescu.
Miercuri, președintele Iohannis se întâlnește cu omologul bulgar, la final cei doi urmând să susțină o declarație de presă comună. De asemenea, președintele are programate întrevederi cu prim-ministrul Boyko Borissov și cu președintele Adunării Naționale Tsetska Tsacheva. Klaus Iohannis va participa și la deschiderea Forumului oamenilor de afaceri români și bulgari și la întâlnirea cu membri ai comunității românești din Bulgaria.
Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile cu înalții oficialii bulgari vor viza identificarea celor mai bune căi de consolidare a relațiilor bilaterale de parteneriat, cu accent pe aprofundarea cooperării sectoriale în domenii precum cel al schimburilor economice și investițiilor, al securității energetice, transporturilor și în alte domenii de interes comun.
În cadrul discuțiilor vor fi abordate și modalitățile de gestionare a provocărilor complexe cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, NATO și comunitatea internațională, inclusiv în Vecinătatea Estică și în regiunea Mării Negre.
„Pregătirea Summitului NATO din luna iulie va avea un loc important pe agenda discuțiilor, cu accent pe întărirea echilibrată a Flancului Estic al Alianței, inclusiv pe dimensiunea sa sudică, poziție pe care ambele state o susțin”, a precizat Președinția.
În cursul zilei de joi, președintele Klaus Iohannis va vizita Liceul „Mihai Eminescu” din Sofia, șantierul interconectorului de gaz Giurgiu — Ruse și localitățile Plevna, Grivița și Pordim.