Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a luat act de demisia ministrului Digitalizării Florin Roman şi de propunerea ca Virgil Popescu, ministrul Energiei, să asigure interimatul pe portofoliul rămas neocupat şi a declarat că va semna numirea acestuia imediat ce se va întoarce în România.
”Am primit la Administraţia Prezidenţială demisia domnului ministru Florin Roman. Această demisie va fi acceptată şi voi numi interimar pe domnul ministru Virgil Popescu, până când se stabileşte cine va prelua definitiv acest portofoliu”, a spus şeful statului.
Florin Roman a anunţat că a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat.
Florin Roman şi-a dat demisia. „Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului”
„Am înaintat azi demisia din funcţia de ministru, mulţumind premierului şi echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îţi este răstălmăcită, când îţi asumi erori materiale, dar se ajunge la linşaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema şi atacul, dl Dacian Cioloş ne vedem în instanţa. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanţa sau comisie sa dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Aţi învins! Nu aţi reuşit sa ma acuzaţi de fapte penale, dar aţi dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV. Plec din funcţia de ministru cu fruntea sus! Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman, miercuri pe Facebook.
Cu câteva minute înainte de demisia ministrului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, afirma în briefingul de la Palatul Victoria, despre situaţia lui Florin Roman, că ”demisia este un act unilateral” şi că premierul i-a cerut acestuia clarificări.
Cu cine ar putea fi înlocuit Florin Roman
După demisia lui Florin Roman de la Ministerul Digitalizării în urma scandalului privind diploma de licență și plagiatul, liberalii caută înlocuitor. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului sunt discutate mai multe propuneri. În acest moment interimatul la Ministerul Digitalizării a fost preluat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Numele lui Pavel Popescu și cel al lui Robert Sighiartău sunt vehiculate ca variante de propuneri pentru portofoliul de la Ministerul Digitalizării, potrivit surselor citate.
De altfel numele celor doi liberali au fost discutate și la negocierile privind componența Guvernului Ciucă.Pavel Popescu a fost deputat de Timiș, în prezent este deputat de București și președinte PNL sector 4, iar în partid este vicepreședinte pe Comunicații și Digitalizare.
Robert Sighiartău este deputat de Bistrița și apropiat de gruparea din Transilvania. Numele acestuia a fost discutat în interiorul PNL pentru portofoliul Muncii de-a lungul celor trei săptămâni de criză politică.
Ministrul Digitalizării, Florin Roman, a demisionat miercuri din Guvern după ce a fost acuzat de plagiat și că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babes Bolyai, deși nu a urmat cursurile universității respective.
Iohannis, despre Summitul Parteneriatului Estic: Voi solicita ca UE să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noştri
Klaus Iohannis a declarat, înaintea participării miercuri la Summitul Parteneriatului Estic, că va solicita ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în rezolvarea conflictelor care afectează partenerii României. Şeful statului a adăugat că Republica Moldova, de exemplu, este dispusă să facă reformele necesare şi să se mişte în direcţia UE.
„Suntem iarăşi aici, la Bruxelles. Avem astăzi Summitul Parteneriatului Estic, adică ne întâlnim noi, liderii europeni, cu liderii statelor din Parteneriatul Estic – Moldova, Ucraina şi ceilalţi parteneri. Este un Summit mult aşteptat şi este destul de clar că există aşteptări din ambele părţi. Noi, din Uniune, ne aşteptăm ca partenerii noştri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există aşteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute şi să-i îndrume”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri la Bruxelles.