Privind relaţia cu premierul Victor Ponta, cel care i-a fost şi contracandidat la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis a declarat că îşi va respecta promisiunea de a avea o abordare diferită în politică, caracterizată de „mai puţin scandaluri, mai puţin zgomot mediatic”.
„Este exact lucrul pe care îl voi face. Nu o să mă vedeți certându-mă cu prim-ministrul pe un platou de televiziune. Faptul că Victor Ponta este fostul meu adversar în campania în campania electorală va face, cu siguranță, această relație mai dificil de gestionat, dar voi face în așa fel încât colaborarea cu guvernul să fie corectă’, a spus Iohannis, adăugând că poate aceasta ‘nu va dura prea mult”.
Citeşte şi Klaus Iohannis foloseşte fostul birou al lui Ion Iliescu de la Palatul Cotroceni
În ceea ce privește rolul pe care trebuie să-l îndeplinească președintele în contextul coabitării, Iohannis a afirmat că acesta trebuie să fie un „model pentru societate”. „Modul în care se comportă (președintele — n.r.), în calitate de personaj public, trebuie să inspire națiunea și nu să o distreze. Credeți-mă, este o abordare nouă pentru România’, a afirmat președintele român, adăugând că președintele nu poate impune singur schimbarea și că trebuie să se sprijine ‘pe un guvern care lucrează în același sens”, a explicat preşedintele, potrivit Agerpres.
„Lucrurile nu vor putea evolua corect decât din momentul în care guvernul va fi din aceeași formațiune politică cu mine, și nu din partea adversarului. Nu se va întâmpla repede, dar sper ca schimbarea să aibă loc în 2015. Sau cel târziu în 2016, după alegerile legislative”, a mai spus Iohannis.
Citeşte şi Klaus Iohannis a semnat decrete „ca primarul” în a doua zi de mandat
Legat de dosarele sale prioritare, președintele român a spus că există mai multe șantiere pe care trebuie lucrat, începând cu lupta împotriva corupției. „Pe plan instituțional, trebuie să adoptăm proceduri noi, mai ușoare și mai transparente, fie că este vorba de felul în care sunt aleși deputații, fie că e vorba de formarea partidelor politice și finanțarea lor. Vreau să lansez câteva dezbateri publice pe probleme de sănătate și de educație. Astăzi, în România, dezbaterea are loc doar în interiorul partidului care a demarat reforma. Iar atunci când pleacă de la putere, urmașul său se străduiește să distrugă rapid totul. Dacă vrem să reformăm cu adevărat sistemul public, deciziile trebuie să aibă un consens politic și să fie acceptate de toate marile partide politice”, a opinat el.
Întrebat dacă îi va fi suficient un mandat pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele, Iohannis a răspuns că acțiunea sa este ‘de durată’.
‘Nu în patru sau cinci ani pot fi schimbate lucrurile. Din acest motiv îmi doresc să rămân la putere două mandate’, a spus noul președinte român.
PRIMELE IMAGINI de la recepţia dată de Klaus Iohannis la Cotroceni VIDEO EMOŢIONANT
În ceea ce privește stilul pe care îl va avea ca președinte, Iohannis a spus că va fi ‘un mediator, un integrator și un arbitru’. ‘Credeți-mă, este un echilibru greu de realizat’, a adăugat el.
În același timp, întrebat dacă nu se teme că-i va dezamăgi pe români, care își pun în el speranțe imense, Iohannis a afirmat: „Nu pot să vă răspund decât un lucru: voi face tot ce pot…”.
În cursul interviului acordat revistei franceze L’Express, Iohannis a fost întrebat dacă doreşte aderarea României la Spaţiul european de liberă circulaţie (Schengen).
„Da, acest lucru probabil se va întâmpla. În ultimii ani, au existat multe discuţii pe această temă şi privind factorii care blochează aderarea României. Ce este de făcut? Iniţial, Tratatul Schengen era în principal de ordin tehnic, dar, treptat, a devenit un subiect politic. Dacă se doreşte o singură Europă, trebuie să se revină la filosofia iniţială” în privinţa criteriilor de admitere în Schengen, a explicat Klaus Iohannis, scrie Mediafax.ro.