„Am spus, cred că săptămâna trecută. După ce vom termina această festivitate de la Roma, voi invita şi voi provoca politicienii de acasă la discuţii în multiple formate pentru a vedea cum vede lumea politică de la noi viitorul Europei. Şi am de gând să fac acest lucru. Dacă se va întâmpla la Snagov sau la Bucureşti sau în altă parte, vom vedea. Dar da, am intenţia să particip la formate şi să încurajez formate de discuţii pentru a avea o energie pozitivă în definitiv în acest demers. Este clar că noi vrem să jucăm un rol pozitiv”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat cu ce poate contribui România mai bine ca procesul să meargă mai departe, inclusiv în ceea ce priveşte aria de securitate chiar şi a frontierelor externe ale Uniunii.
Preşedintele a mai spus că România trebuie să respecte ceea ce a convenit cu partenerii externi, şi anume să nu aibă deficit bugetar excesiv. „M-aţi întrebat ce putem să facem concret (…) Asta înseamnă să ne facem treaba. Asta înseamnă, sigur, să ne facem treaba şi acasă. În primul rând, să respectăm ce am convenit cu toţii, bunăoară să nu avem deficit bugetar excesiv. E un lucru foarte, foarte concret pe care putem să-l facem.
Însă România poate să facă mult mai mult. Am avut şi încă mai avem într-o oarecare măsură ce s-a numit «criza migraţiei». România a făcut faţă foarte bine şi cred că toată lumea îmi dă dreptate, fiindcă am ştiut cum să ne apărăm graniţa. Nu suntem în Schengen, acţionăm ca un membru de facto Schengen şi am arătat cum poate o ţară europeană să-şi apere foarte bine graniţele. Poate reuşim să-i convingem şi pe alţii să folosească abordări similare, fiindcă una din preocupările de bază pentru toţi europenii este securitatea graniţelor externe„, a completat Klaus Iohannis.
Citeşte şi Klaus Iohannis, după Summit-ul UE: A dispărut sintagma „Europa cu două sau mai multe viteze”
Şeful statului a susţinut că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu este doar o promisiune politică, ci România va contribui la creşterea securităţii în Europa. „În domeniul apărării, nu vrem să construim ceva paralel cu NATO, dar cred că exemplul nostru cu 2% pentru înzestrare, pentru apărare este nu doar o promisiune politică sau un exemplu, este un fapt cu care noi, concret, vom contribui la creşterea securităţii în Europa şi multe alte lucruri de acest tip. Nu trebuie să-şi imagineze lumea că se aşteaptă de la noi mari filosofii europene şi pe urmă să-i convingem pe toţi. Ca într-o familie, funcţionează cel mai bine dacă fiecare îşi face treaba fără să vorbească mai mult decât e necesar, dar să muncească mai mult decât trebuie”, a conchis preşedintele.