„Vreau să-i asigur pe toți cetățenii moldoveni, dar și pe cetățeni români care urmăresc cu foarte multă atenție acest subiect, că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic”, a declarat Klaus Iohannis, în conferința comună cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, scrie Agerpres.
Klaus Iohannis a subliniat că în România, dar și în rândul partenerilor europeni, există așteptări și speranțe mari privind Republica Moldova în consens cu votul proeuropean exprimat în noiembrie 2014.
Citeşte şi: Klaus Iohannis dă sfaturi Republicii Moldova pentru a avea instituţii eficiente precum DNA
„Eu cred că responsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea cabinetului, în sensul asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont și să respecte mesajele date de cetățeni la alegerile din noiembrie 2014”, a adăugat președintele Iohannis.
Şeful statului român a subliniat că a discutat cu omologul său moldovean și despre beneficiile incontestabile ale integrării europene.
„Doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper, în siguranță și demnitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru este demonstrat fără putință de tăgadă chiar de exemplul României și al celorlalte state central și est și europene devenite deja membre ale UE. Am fost de acord că prioritățile care apropie Republica Moldova de acest moment țin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieții cetățenilor, economia, sectorul financiar, justiția, lupta împotriva corupției”, a precizat Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Preşedintele Nicolae Timofti doreşte posturi radio şi de televiziune ROMÂNEŞTI în Republica Moldova
În acelaşi timp, preşedintele moldovean i-a transmis lui Klaus Iohannis că mizează în continuare pe „experiența prețioasă” a țării noastre în calitate de membru UE și i-a mulțumit omologului său român pentru tot ce face România pentru țara sa.
„Mizăm în continuare pe experiența prețioasă pe care o deține România în calitatea sa de stat membru al UE în implementarea acquis-ului comunitar, conținutul căruia se regăsește în mare parte în Acordul de Asociere pe care l-am încheiat cu UE”, a declarat Nicolae Timofti.
Totodată, liderul de la Chişinău a precizat că discuțiile cu omologul său au vizat trei subiecte majore, respectiv relația bilaterală, integrarea europeană a R. Moldova și situația regională.
„În plan politic avem o deplină înțelegere asupra subiectelor de interes comun și asupra evenimentelor politice din ultima perioada de timp. Pe dimensiunea bilaterală avem în desfășurare numeroase proiecte de infrastructură, sistemul energetic, cel de transport, educație, medicină, etc. Sunt proiecte vitale pentru R. Moldova și cu sprijinul prețios al României ele se concretizează”, a precizat Nicolae Timofti.