Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Bruxelles, în perioada 15-16 octombrie, la lucrările Consiliul Eurpean, care are pe agendă tema migraţiei. Iohannis va avea, joi, de la ora 12.30, o întâlnire de lucru cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, după care cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, a anunţat, miercuri, Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Totodată, şeful statului are programată şi o întâlnire cu europarlamentarii români.
Înainte de plecarea la Bruxelles, Iohannis a susţinut, miercuri, la Palatul Cotroceni, declaraţii de presă în acre a vorbit despre agenda Consiliului.
Principalele declaraţii ale şefului statului:
– mâine şi poimâine are loc Consiliul European de toamnă la care voi participa
– subiectul cel mai important este migratia.
– este foarte clar că acest fenomen a dus la situaţii complicate in interiorul UE, a dus la situaţii tensionate, dar suntem pe calea cea buna de a găsi soluţii
– Cu ocazia Consiliului vom discuta anumite aspecte care nu tin de interiorul UE, care tin de securitatea frontierelor exterioare ale UE, chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate si vom discuta si despre tarile de tranzit si cum se poate ajunge la concluzii comune cu ele.
– vom discuta despre tarile de tranzit si cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea
– Punctul de vedere al României este foarte bine cunoscut. România este şi doreşte să fie parte a soluţiei. România este solidară cu celelate tari membre al UE
– abordarile noastre se bazează pe solidaritate şi responsabilitate. Vom fi in continuare alături de celelalte state membre si vom contribui la solutii
– asigurarea frontierelor exterioare. Asigurarea granitelor exterioare este un capitol unde Romania sta foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a granitelor externe. România se comportă de facto ca ţară membră Schengen.
– E important sa vedem care e sursa acestor valuri de migranti. E clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta e Siria. Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati. Solutia este evidenta: pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate.
– Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la soluţionarea crizei, ci complică situaţia. Singura solutie de iesire din criza este calea negocierii. Singura cale de iesire e calea negocierilor. Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta e punctul de vedere oficial al Romaniei. Nu e un punct de vedere simplu teoretic.
– locul Marii Britanii este în UE
– voi avea o intalnire de lucru cu preşedintele Paralmentului European
– am invitat toţi parlamentarii europeni ai României la o întâlnire, necesara, dupa parerea mea, si vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lunga. E nevoie ca europarlamentarii sa aiba un schimb de vederi permanent cu presedintele. Cu totii reprezentam acolo Romania si cu cat o reprezentam mai bine cu atat mai bune vor fi si rezultatele.
(Î) Cum comentati declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
– această pozitie este una surprinzatoare şi voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor pe care le voi avea
– este neobisnuit ca presedintele Comisiei Europene să facă astfel de declaratii
(Î) Va reprosati ceva pentru că, la Consiliul JAI, nu s-a pus problem aderarii la Schengen
– Nu am nimic a-mi reprosa şi nu am nimic a reprosa nici institutiilor si autoritatilor romane.
– Problema nu a fost a Romaniei sau Bulgariei, ci a spatiului Schengen, care in fata migratiei in puncte importante nu a mai functionat. Nu am considerat ca e oportun sa promomvam o includere pe agenda consiliului JAI.
– Cu siguranta diplomatii intre ei au discutat aceste chestiuni, dar repet ca nu exista o opozitie consolidata impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dar in acest moment nu am considerat ca e oportun sa se discute Nu se va discuta in CE, deoarece e in competenta Consiliului JAI. Vom avea grija ca la proxima ocazie, cand e potrivita o astfel de discutie, fara inflamari, sa o repunem pe tapet.
(Î) Declaraţia ambasadorului SUA în România
– Aceasta declaratie vine in continuarea declaratiilor similare facute de reprezentanti ai SUA, de reprezentanţi ai altor tari, dar şi de mine
– dacă politicul se amesteca in partea de economie de piata, lucrurile nu funcţionează bine
– aici avem şi o aluzie la coruptie, care trebuie combatuta. Este combatuta, avem rezultate.
– E clar ca declaratia tinteste si spre incurajarea elaborarii unei legislatii transparente, predictibile, sustenabile. Toate acestea sunt cunoscute si le cunoastem foarte bine, trebuie doar sa le aplicam foarte bine.
_________________________________________________________
Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Consiliul European de la Bruxelles, în perioada 15-16 octombrie. Cu această ocazie, şeful statului are programată o discuție și cu europarlamentarii români.
Totodată, Iohannis va avea, joi, o întâlnire de lucru cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, anunţă reprezentanţii PE.
Potrivit unui comunicat de presă al PE, întâlnirea va avea loc de la ora 12.30, urmând ca de la ora 13.00 cei doi să susţină o conferinţă de presă.