Klaus Schwab, figura emblematică din spatele Forumului Economic Mondial, se află în mijlocul unei anchete inițiată chiar de organizația pe care a fondat-o, după ce o scrisoare anonimă a fost transmisă consiliului de administrație, plină de acuzații împotriva sa.
Documentul exprimă îngrijorări cu privire la modul în care familia lui Klaus Schwab ar fi amestecat interesele personale cu resursele Forumului, fără o supraveghere adecvată, potrivit Wall Street Journal, care citează unele persoane apropiate situației.
În scrisoare se afirmă că Schwab ar fi cerut unor angajați tineri să retragă mii de dolari de la bancomate în numele său și că ar fi folosit fonduri ale Forumului pentru a plăti masaje private în camere de hotel.
Citește și : Klaus Schwab se retrage din funcția de președinte al Forumului Economic Mondial
De asemenea, Hilde Schwab, soția sa și fostă angajată a organizației, este acuzată că a organizat întâlniri „simbolice” pentru a justifica vacanțe de lux pe banii Forumului.
În ultimele zile, Schwab a refuzat inițial ancheta, susținând că acuzațiile sunt nefondate și că intenționează să le conteste în instanță. Potrivit unor surse citate de WSJ, „de fiecare dată când Schwab a facturat Forumului masajele la un hotel în timp ce se afla în călătorie, el a plătit întotdeauna Forumul înapoi.” Klaus și Hilde Schwab au negat, de asemenea, acuzațiile privind călătoriile de lux și retragerile de numerar.
Consiliul Forumului a convocat o ședință de urgență în Duminica Paștelui și a decis deschiderea unei anchete independente. Acesta ar fi motivul pentru care Klaus Schwab a ales să demisioneze imediat din funcția de președinte, deși inițial urma să rămână pentru o perioadă de tranziție.
„Această decizie a fost luată după consultarea cu un consilier juridic extern”, a transmis Forumul, adăugând că „ia aceste acuzații în serios, dar ele rămân nedovedite și va aștepta rezultatul investigației pentru a face alte comentarii”.
Scrisoarea denunțătorului mai ridică semne de întrebare privind comportamentul lui Schwab față de angajatele Forumului, dar și față de lipsa de reacție la cazuri de hărțuire sexuală și discriminare. În trecut, Forumul a respins acuzațiile prezentate de Wall Street Journal, iar Schwab le-a negat vehement.
„Ne simțim obligați să împărtășim o relatare cuprinzătoare a eșecurilor sistemice de guvernanță și a abuzurilor de putere care au avut loc de-a lungul multor ani sub autoritatea necontrolată a lui Klaus Schwab”, se arată în scrisoare, care a fost trimisă de actuali și foști angajați.
Printre acuzații se numără și utilizarea unei proprietăți de lux, Vila Mundi, cumpărată de Forum înainte de pandemie. Scrisoarea susține că Hilde Schwab controlează strict accesul în clădire și că o parte din proprietate ar fi rezervată utilizării private a familiei. Klaus Schwab neagă total aceste acuzații.
Se estimează că Forumul ar fi investit în total circa 50 de milioane de dolari în achiziția și renovarea vilei. Hilde Schwab a declarat: „Clădirea este un model de arhitectură durabilă, care îmi este dragă și am fost bucuroasă să o arăt celor care și-au exprimat interesul”.
Purtătorul de cuvânt al familiei Schwab a explicat că renovările costisitoare au fost necesare pentru a păstra caracteristicile istorice și că „familia Schwab locuiește lângă Villa Mundi și a folosit-o doar pentru evenimente legate de Forum”.
În weekend, Schwab a încercat să-și exprime poziția în fața consiliului, însă i s-a refuzat acest drept. „Nu a avut niciodată șansa de a-și prezenta versiunea sa în fața consiliului sau a comitetului de audit”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia.
În plus, Klaus Schwab a renunțat la pensia sa de 5 milioane de franci elvețieni „ca semn de bună credință față de Forum”.