Hans Klemm arătat că ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, l-a invitat pe John Kerry să efectueze o vizită în România.
„Îl voi încuraja cât de des posibil pe secretarul Kerry să viziteze România. A trecut mult timp, prea mult, de când un secretar de stat din SUA a vizitat Bucureștiul, deci eu sper să schimb asta cândva curând. Nu avem date pentru posibila vizită a secretarului de stat, dar sper să se întâmple”, a precizat Klemm, citat de Agerpres.
Întrebat dacă sunt de așteptat întâlniri româno-americane la nivel înalt în anul 2016, Klemm a răspuns: „Sper că da”.
În ceea ce privește vizita premierului Dacian Cioloș în SUA, ambasadorul american a afirmat că nu s-a stabilit un program, dar speră ca o astfel de vizită să aibă loc.
Hans Klemm, a declarat în context şi că Washingtonul acordă tot mai multă atenție evoluțiilor din zona Mării Negre și dezvoltă potențiale contramăsuri pentru a spori apărarea în această regiune.
„În NATO, pe lângă îngrijorările cu privire la agresiunea din Ucraina și implicațiile pe care acest lucru le are pentru apărarea și securitatea aliaților noștri din regiunea baltică, suntem foarte îngrijorați și de implicațiile pentru regiunea Mării Negre. Asta e ceva ce românii au solicitat de câtva timp NATO să analizeze mai atent. (…) Și SUA, care lucrează cu aliații din NATO, acordă tot mai multă atenție evoluțiilor din zona Marii Negre și dezvoltă potențiale contramăsuri pentru a spori apărarea în această parte a lumii”, a spus Klemm, la o masă rotundă cu jurnaliștii.
El a precizat că libertatea navigației este foarte importantă oriunde în lume pentru SUA, inclusiv în Marea Neagră.
„SUA rămâne foarte îngrijorată de agresiunea Rusiei în Ucraina și se opune anexării ilegale a Crimeei. Suntem, de asemenea, îngrijorați, de militarizarea Crimeei și (…) de implicațiile pe care acest lucru îl are asupra liberei navigații și accesului în Marea Neagră”, a adăugat ambasadorul.