„Dar, mai presus de toate, este un semn clar de normalitate care arată că România noastră a învățat din lecțiile secolului trecut. Faptul că România face parte din organisme internaționale în domeniu și, mai mult, că anul acesta a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului nu poate decât să accentueze succesele noastre pe acest plan. Este o realizare majoră care arată, și din acest punct de vedere, că România este profund atașată valorilor fundamentale ale Europei”, se arată în mesajul transmis luni de președintele Iohannis cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
În mesajul prezentat de consilierul prezidențial Andrei Muraru la ceremonia comemorativă organizată la Memorialul Holocaustului din București, șeful statului subliniază că s-a înrădăcinat deja obiceiul ca statul român să aducă, în fiecare an, în luna octombrie, un pios omagiu tuturor victimelor marii tragedii a secolului trecut — Holocaustul.
„Cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor, îmi îndrept și în acest an gândul către cei care au pierit în ghetouri și lagăre, secerați de gloanțe, sufocați în trenurile morții sau uciși de condiția mizeră în care au fost aduși. În același timp, îmi exprim compasiunea față de supraviețuitori, față de cei care și-au pierdut rudele — soț, soție, copii, bunici—, dar care au avut forța necesară de a merge mai departe în viață fără însă a uita”, spune Iohannis.
El arată că anul acesta România a mai făcut un pas extrem de important în ceea ce privește Holocaustul, indicând faptul că au fost puse bazele instituționale pentru înființarea unui Muzeu al Holocaustului și al Istoriei Evreilor la București.
„Sunt convins că autoritățile române vor duce la bun sfârșit acest demers, ceea ce demonstrează că suntem pe deplin hotărâți să devenim lideri regionali în promovarea cunoașterii Holocaustului”, precizează șeful statului.
Iohannis afirmă că muzeul trebuie să fie o instituție serioasă, un veritabil loc al memoriei, un reper în cadrul rețelei europene a muzeelor consacrate istoriei Holocaustului.
„Muzeul trebuie să devină un adevărat spațiu cultural destinat istoriei poporului evreu și istoriei evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, completează șeful statului.
El își exprimă speranța că viitorul muzeu și Institutul ‘Elie Wiesel’ vor dezvolta în continuare proiecte educaționale de anvergură, ceea ce presupune inclusiv extinderea programelor educaționale pentru funcționari publici, magistrați, oameni politici, diplomați, personalul din structurile de ordine și siguranță publică.
„Datorită tuturor acestor acțiuni concrete suntem apreciați de partenerii noștri ca o societate stabilă, de încredere, capabilă să își accepte trecutul și să combată, pe viitor, orice acțiuni extremiste, discriminatorii, xenofobe, rasiste sau antisemite. Despre toate aceste lucruri am vorbit și voi continua să vorbesc, întrucât ele constituie un angajament al statului român în fața memoriei victimelor Holocaustului”, conchide Iohannis.