„Activitatea ANAF este una dintre cele mai centralizate în România. Cum altfel am putea numi acest lucru, decât abuz de putere şi călcarea în picioare a oportunităţilor egale?”, airmă Korodi Attila, într-un comunicat remis presei sâmbătă.
Deputatul UDMR consideră că pentru simplificarea administrării întreprinderilor şi transformarea sistemului centralizat este nevoie de „schimbări radicale din două puncte de vedere”: descentralizarea şi schimbarea metodelor aplicate de ANAF.
„ANAF a luat decizia ca de acum înainte antreprenorii mari şi mijlocii să îşi rezolve treburile administrative la Direcţia din Bucureşti, ceea ce înseamnă că administraţia va fi efectuată direct la centru. În al doilea rând, metodologia nu este corectă în ceea ce priveşte sancţionarea antreprenorilor mici, mijloci şi mari, pentru că nu le dă posiblitatea ca la prima verificare în loc de amenzi să primească doar o avertizare şi să beneficieze de un plan de acţiune elaborat de ANAF, în baza căruia să aibă oportunitatea de a repara neregulile comise”, a explicat deputatul UDMR.
Korodi Attila a amintit că UDMR a elaborat, legat de acest subiect, un proiect de lege încă din martie 2016, care a fost acceptat de Senat.
În opinia sa, descentralizarea şi transformarea sistemului ar fi „un gest minim din partea Ministerului Finanţelor”, iar pentru antreprenori „lucrurile ar fi mai simple dacă nu ar mai fi nevoiţi să parcurgă drumul până în Capitală sau la Braşov, să îşi rezolve treburile administrative”.
Deputatul UDMR a mai declarat că sistemul actual juridic românesc funcţionează „în mod impenetrabil” prin hotărâri guvernamentale de urgenţă, modificări şi completări de lege, în baza unui sistem birocartic care îi „sperie” pe antreprenori, aceştia având nevoie, însă, „de legi care îi servească, care nu sunt concepute după ideologii vechi şi la care se pot adapta uşor”.
„Revendicările UDMR au ca obiectiv simplificarea administrării întreprinderilor. Antreprenorii, începători adeseori, sunt speriaţi de sistemul birocratic, în timp ce ţinta ar trebui să fie ca oamenii să aibă posibilitatea de a înfiinţa o întreprindere într-o singură zi, fără să alerge la diferite agenţii pentru ştampile. Ar fi important ca întreprinderile noi să nu trebuiască să plătească nimic în afara impozitului pe venit în primii trei ani. Guvernul trebuie să recunoască că astfel de măsuri ar duce la redresarea economică a ţării”, a conchis Korodi Attila.