„Pentru că vorbim numai de analiza unui proiect de lege, care are câteva elemente care sunt mai degrabă administrative, juridice, din punctul meu de vedere – pentru că nu s-a înfiinţat o comisie specială pe cazul Roşia Montană, ci pentru a da un raport pe acest proiect de lege – nu este obligatorie prezenţa acolo. Dar dacă majoritatea va dori, din membrii comisiei, putem să mergem. Dar relevanţa a scăzut foarte mult, pentru că această comisie specială până la urmă nu s-a întrunit pentru ceea ce s-a crezut, s-a întrunit numai şi numai pentru acest proiect de lege”, a spus Korodi, pentru Mediafax.
El a fost întrebat ce ar putea să constate la faţa locului membrii comisiei speciale.
„Oameni, zonă, carieră lăsată neutilizată, probabil mineri costumaţi în costume neprăfuite, pentru că ei nu fac minerit, probabil oameni din localitatea Roşia Montană care cer sau oameni care nu o să ceară această investiţie. Deci, o să vadă o imagine locală cu foarte multe relevanţe, dar locale. Problema aceasta nu este o problemă locală, ci este una generală”, a susţinut deputatul UDMR, care a precizat că zona este afectată de sărăcie din cauza declarării drept zonă monoindustrială.
Korodi a mai menţionat că, din punctul său de vedere, discuţia pe proiectul de lege nu va pemite întocmirea unui raport până în data de 20 octombrie care să aibă o „imagine globală” şi să existe decizii pe punctele de vedere tehnice ale acestui caz.
Prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pe proiectul de lege privind Roşia Montană va avea loc, miercuri, la prânz, membrii acesteia urmând să decidă dacă vor face şi o vizită la faţa locului.
Comisia a fost constituită, marţi, prin votul plenului reunit, iar din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la minorităţi. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze membri în comisie.
Prima reuniune a membrilor comisiei va avea loc miercuri, la ora 13.30.
Una din primele decizii ale comisiei ar putea viza chiar vizita la Roşia Montană promisă de către premierul Victor Ponta duminică seară.
Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Andrei Gerea, Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochiţoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară.
„Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici”, a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.
Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că „nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia”.
Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme.