Deputatul UDMR Korodi Attila a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că va înainta Parlamentului un proiect de lege prin care să se interzică amplasarea de automate pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în incinta unităţilor de învăţământ, inclusiv în campusurile aferente acestora, în aşezămintele culturale, precum ar fi cinematografe sau case de cultură, precum şi în sediile Loteriei Române, în scopul limitării efectelor dependenţei de acest gen de activitate.
Potrivit acestuia, iniţiativa a apărut în urma numeroaselor cereri ale Bisericii Catolice şi ale rudelor unor copii sau adulţi care pierd bani, se distrug, au grave probleme de convieţuire din cauza dependenţei de jocurile de noroc.
Korodi Attila a citat studii naţionale şi internaţionale potrivit cărora, în anul 2000, 63 la sută dintre români au jucat jocuri de noroc, iar dintre cei care nu au jucat 23 la sută au declarat că vor să joace în viitor.
El a adăugat că psihologii şi psihiatrii au relevat consecinţele sociale şi psihologice ale dependenţei de joc, fie că este privită ca boală, fie că este considerată o tulburare, acestea fiind deosebit de grave la nivelul persoanelor afectate (rate ridicate de suicid şi cu perspective terapeutice cu rezultate îndoielnice), al familiilor acestora şi, până la urmă, al întregii societăţi.
„Este un proiect de lege care va avea clar un impact în bugetul naţional, pentru că va însemna diminuarea unor venituri din jocuri de noroc, dar, făcând comparaţie cu beneficiile pe care le poate avea pentru multe familii din România, eu cred că este esenţial. Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri, ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asumă această participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate”, a declarat deputatul UDMR.
Korodi a precizat că a înaintat proiectul de lege Ministerului de Finanţe, care va calcula impactul financiar asupra bugetului naţional, exprimându-şi, totodată, speranţa, că ministerul va da un aviz favorabil acestuia.
„Chiar dacă Ministerul de Finanţe nu va emite un punct de vedere financiar, voi înainta proiectul de lege Parlamentului şi voi încerca să aduc cât mai mulţi colegi pe aceeaşi baricadă”, a conchis Korodi Attila.
Jocurile de noroc sunt reglementate, în prezent, de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.77/2009, actul normativ prevăzând atât condiţiile tehnice, cât şi de amplasare în care pot fi desfăşurate aceste tipuri de jocuri.
Conform unui studiu derulat în România la începutul lui 2013 de către GFK România, doar 3% din români participă la joc în locaţii care deţin aparate de tip slot-machines, pe când, la alte jocuri de noroc, cum ar fi LOTO, participă aproape de 7 ori mai mulţi: 20% din populaţia ţării noastre care îndeplineşte condiţiile legale de vârstă, arată Dan Iliovici, Director Executiv ROMSLOT – Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.
„Ceea ce este foarte important de reţinut este că, acum, aceşti 3% participă la joc în majoritatea lor în locaţii autorizate. Autorizat înseamnă protejat”, explică Dan Iliovici, care adaugă că asociaţia a demarat programe speciale, cum este Joc Responsabil.
„Afişul campaniei este expus în aproximativ 3.000 de locaţii din toată ţara. În cadrul campaniei punem la dispoziţia jucătorilor o linie telefonică gratuită de tip TelVerde, prin intermediul căreia jucătorii cu probleme de joc au posibilitatea de a lua legătura telefonic cu specialistul şi de a se programa la o şedinţă gratuită de evaluare şi consiliere. Scopul campaniei este de a menţine jocul de noroc în sfera distracţiei şi a raţionalului, protejând totodată persoanele al căror comportament poate excede zona recreaţionalului”, spune Iliovici.
„În numeroase ţări europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementată asemănător cu cea din România”, adaugă acesta.