Kosovo a devenit locul de desfășurare al unor conflicte armate, miercuri, după ce autoritățile kosovare au efectuat raiduri împotriva bunurilor sârbe de contrabandă în mai multe oraşe din teritoriu, între care Pristina şi Mitrovica.
Această operaţiune a provocat mânia a sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi Zvecan, o localitate vecină.
Poliţia kosovară a replicat prin tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea, potrivit AFP.
La Mitrovica-Nord, protestatari sârbi au aruncat cu pietre împotriva poliţiei şi au incendiat două vehicule, a constatat o corespondentă AFP.
În imaginile televiziunilor locale pot fi văzuţi tineri mânioşi cu cagule, lovind poliţişti kosovari desfăşuraţi în faţa unei farmacii.
Poliţia kosovară a acuzat protestatarii că ar fi utilizat „arme de foc şi grenade pentru a ataca şi împiedica vameşii şi ofiţerii să-şi îndeplinească atribuţiile”.
Situaţia a revenit la calm după retragerea forţelor kosovare, care au anunţat arestarea a opt persoane şi confiscarea unor „bunuri în valoare de sute de mii de euro” intrate ilegal, fără achitarea taxelor în cele patru regiuni vizate de operaţiuni.
Confruntările survin la două săptămâni după tensiuni provocate de decizia Kosovo de a interzice plăcuţe de înmatriculare sârbe ale maşinilor pe teritoriul său, invocând o măsură de „reciprocitate”, vehiculele înmatriculate „Republica Kosovo” – nerecunoscută de Belgrad – fiind constrânse de ani să folosească plăcuţe sârbe temporare pentru a intra în Serbia.
Ca reacţie, sute de sârbi au blocat drumurile care duceau spre posturile de frontieră cu Serbia. Un acord negociat la Bruxelles de cele două părţi, sub egida Uniunii Europene, a permis atunci deblocarea situaţiei.
„Violentele incidente în nordul Kosovo trebuie să înceteze imediat”, a reacţionat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, pe Twitter. „Acţiunile unilaterale şi necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile”, a spus el, adăugând că UE este „în contact” cu Belgradul şi Pristina.
Serbia nu a acceptat niciodată independenţa autoproclamată în 2008 de fosta sa provincie, recunoscută în schimb de cea mai mare parte a ţărilor occidentale, iar relaţiile sale cu Kosovo rămân complicate, relatează Agerpres.