Laura Codruţa Kovesi a precizat că proiectele Guvernului au fost trimise la CSM pentru a se da un aviz, iar în cadrul acestei proceduri a primit şi DNA, marţi seară, în jurul orei 19.00, proiectul de OUG pentru a da un punct de vedere.
”În timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptată de Guvernul României această ordonanţă de urgenţă, care din perspectiva noastră aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticorupţie va fi lipsită de relevanţă, dacă ea îşi va produce în totalitate efectele”, a continuat Kovesi.
Citeşte şi: Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curţii Constituţională pentru conflict între puteri
Întrebată dacă are vreo explicaţie de ce ordonanţa a fost adoptată azi-noapte, deşi a fost cerut un punct de vedere pentru miercuri dimineaţă, procurorul-şef al DNA a răspuns: ”E foarte greu de explicat urgenţa. (…) În ce constă urgenţa? Deciziile CCR la care se face trimitere în nota de fundamentare nu au nicio legătură cu modificările privind pedeapsa, cu modificările privind favorizarea infractorului, cu modificările care prevăd că pentru oamenii care adoptă sau emit sau aprobă acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu este niciun fel de legătură”.
”Este revoltător să ceri un punct de vedere de la tot sistemul judiciar (…) şi ne trezim în toiul nopţii să apară această OUG”, a subliniat Kovesi, conform News.ro.
Ea a susţinut că, ”practic, fiecare zi începând de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justiţie”.
”În fiecare dimineaţă ne putem trezi că sunt modificate competenţe, că sunt modificate proceduri, că se poate modifica statutul magistraţilor, că nu mai avem niciun fel de prerogativă”, a continuat ea.
Kovesi a precizat că a convocat miercuri Colegiul de conducere al DNA pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a OUG şi efectele directe asupra fiecărui dosar.
Şefa DNA a susţinut că este o ordonanţă ”cu dedicaţie”, pentru că prin se urmăreşte exonerarea de răspunderea penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu, membri ai Guvernului, membri ai administraţiei locale şi care sunt abilitaţi să emită, să adopte sau să aprobe legi, ordonanţe ale Guvernului, regulamente, ordine ale ministerelor sau decizii ale organelor administrative locale, pentru că legea a fost modificată şi se prevede noţiunea de ”act normativ”. ”Orice act normativ, nu doar lege sau ordonanţă. Deci, o hotărâre de consiliu local sau HG prin care funcţionarii emit aceste acte normative şi produc prejudicii nu vor putea fi investigaţi”, a completat Kovesi.
”Aceste modificări vor influenţa decisiv investigarea acţiunilor de abuz în serviciu, dar vor influenţa decisiv şi toate dosarele care s-au făcut până în prezent, în care statul a investit şi resursă financiară şi resursă materială. Este extrem de important să înţeleagă oamenii şi toţi cei care participă la procesul legislativ că dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu pentru tot ceea ce înseamnă infracţiuni care produc prejudicii până la 200.000 de lei nu vor mai putea fi pedepsite”, a mai explicat şefa DNA.
Ea a dat şi un exemplu în privinţa consecinţelor OUG: ”Dacă la un spital, un manager de spital avea la dispoziţie 3 miliarde de lei să cumpere medicamente, acesta să împartă acea sumă în sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitaţie să le dea cui doreşte – familiei sale, prietenilor săi, la ce firmă doreşte el, în ce modalitate doreşte, prin achiziţie directă fără nicio procedură, la preţuri supraevaluate pentru că nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de faptă”.
În cursul zilei de astăzi, am convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toți procurorii cu funcții de conducere din cadrul structurii centrale, dar am consultat și structura teritorială, tocmai pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări și efectele directe pe care le vor avea asupra fiecărui dosar. În mare, vă pot spune că, în acest moment, avem în investigare 2.151 de dosare care au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În ultimii trei ani, au fost trimise în judecată peste 1.170 de persoane fizice și peste 30 de persoane juridice pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și, extrem de relevant, este că în aceste dosare în care s-au făcut trimiterile în judecată prejudiciile stabilite se ridică la suma de peste un miliard de euro. Riscul de a fi afectate toate aceste dosare se va resimți în momentul în care dispozițiile din această ordonanță vor intra în vigoare”, a declarat Kovesi, la Digi 24.