„Vreau ca EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii să aibă încredere. Da, extinderea competențelor noastre ar necesita o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator mult mai repede decât s-a planificat inițial.”, a declarat miercuri procurorul-șef european, Laura Kovesi, în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice a Bundestagului.
Kovesi a arătat că în primul an de activitate, EPPO a tratat peste patru mii (4000) de sesizări penale, din care aproximativ jumătate au provenit de la persoane private.
„Împreună cu toate autoritățile naționale relevante, am reușit astfel să integrăm EPPO în sistemul judiciar din 22 de state membre. Aceasta este o realizare extraordinară. Am creat ceea ce eu numesc „zona EPPO”, o zonă în care, prin punerea în aplicare a unei politici de urmărire penală, unificăm abordarea investigațiilor privind fraudele din UE. ”, a spus Kovesi, potrivit Hotnews.
În primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au hotărât confiscarea a peste un sfert de miliard de euro. „Așadar, pui un euro și primești cinci înapoi. Randamentul investiției este masiv și imediat.”, spune procurorul-șef.
Koveși spune că își dorește ca miniștrii de finanțe să ajungă să vadă că EPPO este o instituție a UE care aduce bani direct în visteria lor.
Cea mai recentă estimare a Europol este că numai frauda în materie de TVA în UE costă 50 de miliarde de euro în fiecare an. Conform evaluării EPPO, avem de-a face în principal cu organizații criminale consolidate, adesea implicate și în contrabandă (de exemplu, de tutun), ceea ce provoacă pierderi suplimentare de venituri din accize.