Laura Codruța Kovesi susține că, dacă Ministerul de Finanțe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci să predea această atribuție unei instituții care vrea să facă acest lucru.
Ea a amintit nu DNA este instituția care trebuie să verse în bugetul de stat banii prejudiciați din dosarele în care s-au obținut hotărâri definitive ale instanțelor.
„Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm.
Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare„, a menționat șefa DNA, amintind cu această ocazie că doar în dosarele DNA suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro.
„Sper că lucrurile se vor mișca, pentru că și în acest an, până în acest moment, noi am indisponibilizat valori și bunuri în cuantum de aproape 190 de milioane de euro.
Cu siguranță avem foarte multe hotărâri judecătorești de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus și acolo conficarea unor bunuri și valori.
Aceste sume se tot adună. Trebuie să existe un moment zero, în care statul să înceapă să execute sume și să încaseze acești bani la bugetul de stat.
Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă cu acest lucru, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justiției, sau la alții care vor să facă acest lucru„, a continuat Laura Codruța Kovesi, la Digi24.
CITEŞTE ŞI: Kovesi, despre dosarul lui Ponta: Doar judecătorii pot să-l pună pe premier sub CONTROL JUDICIAR
„Este inadmisibil să depunem un așa de mare efort instituțional, dispunem confiscarea sumelor, după care nu se întâmplă nimic”, a conchis procurorul-șef al DNA.