Kovesi, despre ordonanţa privind interceptările: Asigură continuitate în lupta cu corupţia

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările asigură o continuitate în lupta cu corupţia şi respectă exigenţele impuse de Curtea Constituţională.
Filip Stan
17 mart. 2016, 21:22
Kovesi, despre ordonanţa privind interceptările: Asigură continuitate în lupta cu corupţia

„Le asigură şi oferă şi garanţii suplimentare. De fapt, această Ordonanţă, în primul rând, asigură o continuitate cel puţin în lupta cu corupţia pentru a putea să ducem la bun sfârşit dosarele începute, în al doilea rând respectă exigenţele impuse de CCR, stabileşte cine şi ce poate să facă (…), instituie un control suplimentar aşa cum a cerut CCR. Acest control al modului în care vor fi puse în aplicarea mandatele de supraveghere tehnică se va realiza de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus Kovesi la RRA, întrebată dacă OUG privind interceptările asigură exigenţele statului de drept în România.

Ea a adăugat că judecătorii de la Instanţa Supremă aprobă şi autorizează mandatele de siguranţă naţională, precum şi interceptările pe care procurorii anticorupţie le solicită în activitatea lor.

Citeşte şi: Kovesi: Interceptările fără sprijinul SRI costă DNA 10 milioane de euro

„Sunt judecători imparţiali, independenţi. Sunt, putem spune, judecătorii cei mai buni din ţară pentru că sunt la ÎCCJ şi aceştia, potrivit Ordonanţei, semestrial sau ori de câte ori este necesar vor controla modul în care se pune în aplicare această măsură a supravegherii tehnice. Deci, practic va exista un dublu control, atât în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiilor de interceptare, pentru că în România pentru a putea intercepta o persoană în primul rând trebuie să ai un dosar penal, în al doilea rând, trebuie să ai anumite indicii că se comite o faptă penală sau se pregăteşte comiterea unei fapte penale, în al treilea rând trebuie să fie una din faptele prevăzute de lege”, a afirmat procurorul şef, citat de Agerpres.

Kovesi a precizat că nu pentru orice infracţiune se pot solicita interceptări, ci doar pentru cele grave, care sunt definite de Codul penal, precum corupţie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, spionaj, trădare, omor şi lipsire de libertate.

„Abia după ce sunt îndeplinite aceste condiţii, un procuror poate solicita unui judecător emiterea unei astfel de autorizaţii. Cu această ocazie, judecătorul verifică şi face un control extrem de riguros şi ferm al propunerii procurorilor din punctul de vedere al legalităţii şi al oportunităţii măsurii. Sunt situaţii în care judecătorii nu aprobă astfel de măsuri”, a explicat şefa DNA.

Ea a subliniat că în Codul de procedură penală sunt prevăzute clar cazurile în care o persoană poate fi interceptată, menţionând că cei care nu comit fapte penale grave „pot să se simtă foarte liberi pentru că niciodată nu vor putea fi interceptaţi”.

„Este total ilegal să asculţi o persoană dacă nu ai indicii că a comis o faptă de natură penală sau dacă nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege”, a arătat şefa DNA.

Kovesi a explicat că în cazul în care o persoană face o interceptare în afara cadrului legal, acest fapt reprezintă o infracţiune. „Această dezbatere la nivel naţional că toată lumea este ascultată este un mit care este spulberat prin datele statistice. Sunt foarte puţine cazurile în care se procedează la interceptarea comunicaţiilor. În dosarele DNA, mai mult de jumătate din dosarele noastre nu conţin astfel de interceptări”, a punctat Kovesi.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Amendă de 15.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Interzis pentru cei care stau la bloc
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Exclusiv. Zeci de mii de conturi false l-au transformat pe Călin Georgescu în vedeta TikTok. "Nimeni din România nu știa să facă asta". Noi detalii din Ancheta EVZ
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
StirileBZI
Sunt pensionari care au pierdut sute de lei la pensie! Sunt obligați să muncească încă 10 ani!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Racheta Oreșnik a lui Putin, produsă cu echipamente occidentale, dezvăluie dependența tehnologică a Rusiei
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă