Kovesi, despre prejudiciul din dosarul „Ferma Băneasa”: Echivalentul ALOCAŢIILOR pe un an pentru un MILION de copii

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi seară, că prejudiciul din doarul în care sunt implicaţi Remus Truică şi prinţul Paul, poate acoperi "alocaţia pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România".
Iulian Tudor
11 dec. 2015, 12:04
Kovesi, despre prejudiciul din dosarul

Şefa DNA a precizat că denunţul a fost făcut în acest dosar chiar de o persoană care este şi ea vizată în acest dosar.

Citeşte şi: Kovesi: DNA a gestionat peste 10.200 de dosare penale, în 2015

„Da, este un prejudiciu uriaș. Acest dosar este disjuns dintr-un alt dosar investigat de DNA anul trecut, între timp au mai fost identificate, în cadrul DNA, două dosare mai vechi care au fost închise din lipsă de probe la data respectivă, dar este important, chiar una dintre persoanele vizate în acest dosar, a făcut ea însăşi o sesizare la începutul anului. Într-adevăr, prejudiciul pe care îl presupunem că s-a comis şi pe care sper să-l putem dovedi cu probe se ridică undeva la peste 135 de milioane de euro. Este o sumă enormă, este contravaloarea unui teren care a aparţinut întotdeauna statului şi care a fost retrocedat – din punctul nostru de vedere – în mod ilegal, din punctul nostru de vedere. Dacă ar fi să spun ce reprezintă această sumă imaginați-vă că ar fi echivalentul alocaţiei pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România„, a spus Laura Codruța Kovesi la TVR 1

Potrivit procurorilor DNA, probele administrate până în prezent arată că modul în care conducerea Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București a decis retrocedarea fermei Băneasa reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a unei instituții publice.

„Extrapolarea acestui model poate duce la concluzia că instituțiile publice ce administrează domeniul public îl oferă contra cost, iar deficitul de încredere creat prin astfel de fapte limitează potențialul de încredere al societății în oamenii care asigură serviciile publice pentru cetățeni, creându-se imaginea neadevărată că numai cei care pot găsi nișa au posibilitatea să determine soluția unei cauze”, se precizează în referatul DNA.

În document se mai arată că privarea de libertate a inculpaților în acest moment este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

„Astfel, existența unor domenii cum este și cel privind proprietatea publică a statului aflată în administrarea unor instituții în care corupția apare ca generalizată, deoarece stabilește practic o legătură automată între exercitarea atribuțiilor de către funcționar și cumpărarea de influență de către cesionarii de drepturi litigioase, reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului. Aceste situații duc la neîncrederea generalizată a cetățenilor în instituțiile publice și aduc o atingere semnificativă posibilității de realizare a scopului acelor instituții, și anume asigurarea administrării bunului proprietate publică, în condițiile în care unii protejați obțin un statut privilegiat prin trafic de influență și dare de mită”, susțin procurorii.

În referat se mai apreciază că o reacție fermă a organelor judiciare la adresa celor cu un astfel de comportament poate avea ca efect diminuarea fenomenului corupției în sistemul ce administrează resursele proprietății publice și poate contribui la o funcționare transparentă a acestuia, scrie Agerpres.

„Corupția constituie o amenințare pentru democrație, pentru preeminența drepturilor omului, subminează principiile de bună administrare, echitate și justiție socială, pune în pericol bazele morale ale societății. De aceea se impune sancționarea fermă a faptelor de corupție, într-un mod care să descurajeze fenomenul, să atragă atenția posibililor alți făptuitori asupra dimensiunii răspunderii penale atrase de asemenea fapte, dar și la un nivel de proporționalitate a măsurii cu fapta și periculozitatea făptuitorilor„, se mai menționează în referatul DNA.

Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Roșu și Lucian Mateescu, reținuți pentru 24 de ore de procurorii anticorupție, au fost fost prezentați joi la Curtea de Apel Brașov, care urmează să se pronunțe în privința solicitării privind arestarea preventivă.

Citeşte şi: Remus Truică şi Dan Andronic află dacă vor fi ARESTAŢI. Pronunţarea instanţei, amânată UPDATE

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Serviciului Teritorial Brașov i-au reținut pe omul de afaceri Remus Truică pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, pe Robert Mihăiță Roșu, avocat partener la o casă de avocatură, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălare de bani și la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, pe Dan Andronic, consultant politic și jurnalist, pentru constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

În dosar au fost reținuți și Marius Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier, pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, și Lucian Mateescu — pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

DNA precizează că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/ bunuri persoanelor din cadrul autorităților/ instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către acestea, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu au aderat, conform DNA, la grupul infracțional: primii doi în 2007, ultimul în 2011.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Rusia acuză Occidentul și SUA pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...