Ea a dat asigurări că procurorii vor continua anchetele în aceste dosare.
Kovesi s-a referit în interviu la mai multe subiecte: activitatea DNA, investigațiile asupra oficialilor de rang înalt, investigația împotriva unor miniștri sau a vicepremierului Liviu Dragnea, despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), corupție, etc.
Referitor la activitatea de la DNA, Kovesi afirmă că există anumite probleme în aceasă instituție, dar că încearcă să le îndrepte, împreună cu restul colegilor. Ea s-a referit și la activitatea procurilor din cadrul instituției pe care o conduce.
„O problemă care a existat în ultimii 6 ani la nivelul DNA a fost problema personalului. Erau destul de multe funcţii de procuror care erau vacante. Nu toţi colegii din sistem doreau să lucreze la DNA din diverse motive. Însă pot să vă spun că, în prezent, majoritatea posturilor sunt ocupate. Avem foarte mulţi colegi în sistem care doresc să lucreze la DNA. Un prim element în activitatea managerială pe care o am acum a fost aceea de a încerca să recrutăm procurori care să lucreze la DNA şi în special m-am orientat către procurorii care au făcut parte din reţeaua de mică corupţie care lucra la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale. Am contactat colegi, care ştiam că au lucrat în domeniul micii corupţii, cărora le-am propus să vină în DNA şi marea majoritate dintre ei au acceptat. Deci această vulnerabilitate, zic eu, că, pe termen scurt, a fost remediată. O să vedem cu ocazia interviurilor dacă mai sunt şi alţi colegi din sistem care doresc să vină să lucreze în DNA. Ce este important – vorbeam de acel plus în activitatea DNA-ului şi pe care l-am apreciat şi îl apreciez în continuare – este calitatea profesională a procurorilor care lucrează la DNA. Sunt procurori care sunt bine pregătiţi profesional, cărora nu trebuie să le spui ce trebuie să facă şi cum trebuie să facă, pe care doar trebuie să-i sprijini din punct de vedere logistic, administrativ, cu ceea ce au nevoie pentru a-şi continua activitatea. Sunt procurori care sunt curajoşi, sunt activi şi cred că acesta este un plus al acestei structuri raportat la alte structuri de parchet, unde avem procurori tineri, unde avem procurori stagiari care nu au experienţă profesională foarte mare şi pe care trebuie să-i ajuţi în activitate, trebuie să-i sprijini să-şi continue pregătirea profesională|”, a spus Kovesi în interviu.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare
În cadrul interviului, Laura Kovesi a fost întrebată și despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), mecanism prin acre sunt monitorizate progresele României în domeniul justiției, dar care e vital și pentru aderarea la Schengen.
În acest sens, Kovesi speră că activitatea DNA va fi bine reflectată și a făcut bilanâul acestei instituții. „Pot să vă spun că sunt peste 82 de cauze în care au fost trimişi în judecată 276 de inculpaţi pentru fapte de corupţie. Sunt persoane care au deţinut funcţii importante, mă refer aici la persoane care au fost deputaţi, senatori, europarlamentari, magistraţi – avem procurori, judecători, care au fost trimişi în judecată. Au fost deschise dosare complexe, anchete complexe care sunt în lucru. Din perspectiva monitorizării este extrem de important că au fost trimise în instanţă 20 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni privind fondurile europene şi s-au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 28 de milioane de euro. Deci, din perspectiva priorităţilor pe care experţii Comisiei Europene le-au urmărit, pot să spun că DNA se prezintă foarte bine şi sperăm ca în raport rezultatele pe care DNA le-a obţinut să fie reflectate favorabil”, a spus Kovesi.