„Exista o problema atunci cand avem cauze cu magistrati. Daca vrem sa-i ascultam telefonul trebuie sa obtinem mandat de la colegii lui”, a spus Kovesi, la un post de televiziune, potrivit HotNews.
Kovesi a precizat ca a facut mai multe propuneri Ministerului Justitiei pentru a fi remediate aceste probleme. “Noi am facut mai multe propuneri de modificare a Codului de Procedura Penala. Sa vedem daca proiectul va fi adoptat. O parte dintre propuneri au fost propuse parlamentului”, a explicat Kovesi.
Potrivit acesteia, combaterea coruptiei in sistemul de justitie constitutie o prioritate. “Suntem cu ochii pe coruptia din sistemul judiciar. (…) Suma pretinsa a fost anul trecut de 1 milion de euro, asistam la o crestere a obiectului mitei”, a adaugat Kovesi.
Sefa DNA a atras atentia ca majoritatea magistratilor prinsi cu mita aveau foarte multe sesizari la sectia judiciara de la CSM, care au fost clasate sau carora nu li se dadea importanta. “Ei poate n-au avut elemente ca e corupt”, a precizat Kovesi.
În dosarul judecatorului Stan Mustata, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, unul din inculpati, respectiv un grefier de la Curtea de Apel, explica judecatorului ca nu exista nici un pericol sa fie interceptati deoarece verifica in fiecare zi daca exista mandat pe numele lor.
Potrivit noilor Coduri, practic toti judecatorii si grefierii dintr-o instanta au acces la informatiile referitoare la emiterea unor mandate de interceptare.
Astfel, riscul scurgerii de informatii despre care avertiza Kovesi este mult mai mare decat in trecut. Potrivit vechilor Coduri, numarul celor care aveau acces la informatiile despre mandatele de interceptare era restrans la cateva persoane ceea ce facea usor de identificat autorul unei eventuale divulgari de informatii.