„Am avut 357 de rechizitorii care s-au întocmit în DNA în anul 2015. Dintre acestea, în mai mult de jumătate dintre dosare nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică. În 52% din dosarele DNA nu avem măsuri de supraveghere tehnică, deci nici interceptări, nici înregistrări ambientale. (…) Din cele 357 de dosare trimise în instanţă, aproximativ 25% dintre aceste dosare au măsuri care au fost puse în aplicare şi cu sprijinul tehnic al SRI”, a spus Kovesi la TVR 1.
Laura Codruţa Kovesi a subliniat că DNA a gestionat peste 10.900 de dosare, iar 86% s-au deschis pe baza unor sesizări, iar 90 de dosare au fost sesizări venite de la SRI. „Avem 90 de dosare din 10.900, procent de 0,80% dosare deschise ca urmare a sesizărilor venite de la SRI”.
Ea a explicat că supravegherea tehnică nu se referă numai la interceptări, ci şi la alte tipuri de măsuri, cum ar fi accesul la un sistem informatic, localizarea anumitor posturi telefonice, înregistrări ale unor convorbiri care se poartă prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare sau înregistrări care au loc într-un mediu privat ori într-unul public.
Citeşte şi: Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR şi OUG
Kovesi a reiterat faptul că paragraful din motivarea deciziei CCR privind interceptările care face referire la dosarele aflate „pe rolul instanţelor de judecată” poate genera interpretări, punctând, însă, că are încredere în judecători.
„În opinia noastră, ca specialişti, odată ce dosarele au trecut de Cameră preliminară, această excepţie nu ar putea fi invocată cu succes. (…) Am toată încrederea în judecătorii din România că sunt suficienţi de maturi şi au suficientă experienţă în aplicarea legii, încât să nu fie probleme atunci când discutăm de interpretarea unei decizii sau de aplicarea unor principii constituţionale sau prevăzute în Codul de procedură penală”, a mai spus procurorul şef al DNA.