Kovesi, întâlnire cu preşedintele Zelenski şi procurorul general al Ucrainei: „Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

Kovesi a dat asigurară că Parchetul European este "cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră" şi "este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinaţia sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE".
Alina Costache
04 mart. 2023, 20:04
Kovesi, întâlnire cu preşedintele Zelenski şi procurorul general al Ucrainei:

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, s-a întâlnit la Lviv cu preşedintele Volodimir Zelenski şi procurorul general ucrainean Andriy Kostin.

„Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aş renunţa pentru nimic. Aş dori să mulţumesc gazdelor noastre, bărbaţilor şi femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toţi cu puterea voinţei lor. Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înţelegeri comune a situaţiei. Prietenii noştri ucraineni au voinţa necesară, dar puterea rezistenţei lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îţi exprimi solidaritatea, iar alta este să îţi exprime un comun al destinului”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, la reuniunea de la Lviv, potrivit news.ro.

„Puţini ştiu că în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare şi economice. Această ultimă încercare de a preveni prăbuşirea iminentă a Franţei sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicaţiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele naţiuni, şi chiar şi cetăţenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa şi supravieţui singuri, prin propriile lor eforturi separate”. Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înţelepţi decât predecesorii noştri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoţii noştri vor afla şi despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilităţile. În zilele următoare, colegi mult mai calificaţi vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum să-i trageţi la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federaţia Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare! Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu doar pentru că vieţile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalţi să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câştigul teritorial, ci şi împărţirea Europei în sfere de influenţă, ceea ce ar însemna sfârşitul integrării europene”, a spus Kovesi.

„Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de tine, împotriva noului avatar al răului radical”, a subliniat procurorul-şef european.

Parchetul European „poate ajuta autorităţile ucrainene cu investigaţii privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE”, a explicat Kovesi ajutorul pe care îl poate oferi.

„După cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupţia înseamnă trădare. Noi doi avem aceeaşi înţelegere a ceea ce este în joc. Menţinem încrederea cu consecvenţă în lupta împotriva corupţiei. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniaţi. Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta. Acţionăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informaţii decât noi şi, în comparaţie cu metodele tradiţionale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi”, a explicat ea.

„În ceea ce priveşte instrumentele de investigare, EPPO este „cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forţă a puterii sale economice colective şi a sistemelor de justiţie penală asupra celor care ajută la evaziunea sancţiunilor. Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie. EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinaţia sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE. Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei şi, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după război. Sper că veţi înţelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar. Acesta este motivul pentru care, în calitate de prim procuror-şef european, am încredere în instituţiile Uniunii Europene să ia poziţie cu privire la iniţiativa franco-germană de a lărgi sfera competenţei EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit şi ar trebui să o facem”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cât te costă să faci un acoperiș de casă în 2025. Prețurile îi pot ustura la buzunare pe mulți români care voiau să facă reparații
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vremea se schimbă într-un mod neașteptat. Pregătiți-vă pentru următoarele zile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Guvernul se pregătește să taxeze tranzacțiile de criptomonede, anunță ministrul de Finanțe
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România