„Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau de graţiere colectivă ori de graţiere individuală să vizeze infracţiuni care sunt date în competenţa de investigare a DNA”, a spus procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În ce priveşte proiectul de lege a răspunderii magistraţilor, Kovesi a spus că în prezent există în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor în activitate, iar aceasta se aplică.
„Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică”, a precizat Laura Codruţa Kovesi, conform News.ro.
Întrebată dată ar fi posibilă o nouă reevaluare a tezei sale de doctorat, Kovesi a spus: „Teza mea de doctorat este corectă, ea a fost verificată de două ori, din punctul meu de vedere subiectul este închis”.
O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească şi ar duce la dărâmarea statului drept, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii.
Iohannis a spus că o astfel de lege este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi „albirea” dosarelor unor oameni politici cu probleme.
„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.
Preşedintele a afirmat că se va opune „cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale” unei astfel de legi.
„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis.
Florin Iordache a spus, la audierea sa, în comisiile parlamentare, pentru avizarea în funcţia de ministru al Justiţiei, că o lege a graţierii poate fi discutată şi adoptată în Parlament.
El a precizat că ideea unei eventuale legi a graţierii sau a amnistiei nu a fost susţinută de PSD în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul lui de vedere, „este de bun augur”.