Kovesi: E greu de explicat de ce există MAGISTRAŢI CORUPŢI pentru că SALARIILE lor s-au MAJORAT

Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că magistrații nu au motive să fie corupți, mai ales că acum le-au fost mmajorate şi salariile. În plus, șefa DNA zice că pedepse mai mari nu înseamnă, automat, eradicarea corupției.
Ionela Marcu
25 nov. 2015, 11:52
Kovesi: E greu de explicat de ce există MAGISTRAŢI CORUPŢI pentru că SALARIILE lor s-au MAJORAT

„În ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnați. Este greu să explicăm de ce se comit totuși aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraților. Persoanele pe care noi le-am anchetat au fost verificate anterior. Controalele acestea ar trebui să fie mai dese”, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24.

Citeşte şi: Kovesi, în vizită la Chişinău în calitate de expertă

Întrebată dacă ar trebui să crească pedepsele pentru magistrații corupți, şefa DNA a precizat că nu ştie „dacă înăsprirea acestora poate duce la eradicarea fenomenului corupției”.

„Pedepsele sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele din vechiul Cod penal. Nu știu dacă înăsprirea pedepselor poate duce la eradicarea fenomenului corupției. Trebuie să vedem și cum se aplică aceste pedepse. Peste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. La instanțele de judecată severitatea pedepselor a început să crească, mai ales la acele dosare care au impact în societate. Nu cred că mărirea cuantumului pedepselor ar fi de ajutor pentru diminuarea fenomenului corupției. Am observat o orientare a instanțelor de a aplica pedepse mai severe, mai ales în cazurile cu impact public, și cred că este un lucru important, care va duce la reducerea faptelor de corupție”, a precizat Kovesi.

Potrivit acesteia, din dosarele instrumentate de DNA a reieșit că firmele care dau mită pentru obținerea unor contracte din fonduri publice își recuperează banii făcând evaziune fiscală sau executând lucrări de slabă calitate.

„Am constatat în dosarele pe care le investigăm că, de foarte multe ori, companiile, firmele care doresc să obțină contracte din bani publici și care dau șpagă, dau mită, de foarte multe ori comit infracțiuni de evaziune fiscală pentru a produce acești bani. De obicei, se cere un procent de 10% din valoarea contractului, acest procent trebuie dat în numerar, dacă se poate chiar înainte de încheierea contractului, și atunci foarte multe firme comit alte infracțiuni pentru a produce aceste sume de bani.Datorită faptului că foarte multe firme oferă mită pentru a obține contracte publice, acest lucru afectează calitatea serviciilor și afectează prețul serviciilor, în mod direct cetățenii fiind influențați de aceste lucruri”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a vorbit şi despre recuperarea prejudiciilor.

„Suntem interesați de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment avem bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro. Important este ca orice sumă care poate fi confiscată de stat să fie confiscată efectiv”, a precizat şefa DNA.

Întrebată despre rata de condamnare, şefa DNA a precizat că România se află peste media europeană.

„Suntem peste media europenă, care este la 70%-75%. Procentul de 90% al DNA este ridicat, dar în ultimii doi ani am pus accent pe respectarea legalității. Am reușit să reducem numărul achitărilor. Facem o evaluare foarte atentă a achitărilor pentru a vedea unde am greșit. Sunt foarte multe achitări care se dau pentru dosare care se judecă după opt-nouă ani. Este foarte greu să analizăm după atâta timp și să spunem că probele sunt aceleași.”

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Locul din România în care trăiesc plante carnivore. Una dintre specii este foarte rară și are un fel aparte de a-și prinde prada
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Aderarea la Schengen. Ce se întâmplă acum la frontierele României
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală! Avocata lui a anunțat acum. Nu mai e cale de întors
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)