„În ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnați. Este greu să explicăm de ce se comit totuși aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraților. Persoanele pe care noi le-am anchetat au fost verificate anterior. Controalele acestea ar trebui să fie mai dese”, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24.
Citeşte şi: Kovesi, în vizită la Chişinău în calitate de expertă
Întrebată dacă ar trebui să crească pedepsele pentru magistrații corupți, şefa DNA a precizat că nu ştie „dacă înăsprirea acestora poate duce la eradicarea fenomenului corupției”.
„Pedepsele sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele din vechiul Cod penal. Nu știu dacă înăsprirea pedepselor poate duce la eradicarea fenomenului corupției. Trebuie să vedem și cum se aplică aceste pedepse. Peste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. La instanțele de judecată severitatea pedepselor a început să crească, mai ales la acele dosare care au impact în societate. Nu cred că mărirea cuantumului pedepselor ar fi de ajutor pentru diminuarea fenomenului corupției. Am observat o orientare a instanțelor de a aplica pedepse mai severe, mai ales în cazurile cu impact public, și cred că este un lucru important, care va duce la reducerea faptelor de corupție”, a precizat Kovesi.
Potrivit acesteia, din dosarele instrumentate de DNA a reieșit că firmele care dau mită pentru obținerea unor contracte din fonduri publice își recuperează banii făcând evaziune fiscală sau executând lucrări de slabă calitate.
„Am constatat în dosarele pe care le investigăm că, de foarte multe ori, companiile, firmele care doresc să obțină contracte din bani publici și care dau șpagă, dau mită, de foarte multe ori comit infracțiuni de evaziune fiscală pentru a produce acești bani. De obicei, se cere un procent de 10% din valoarea contractului, acest procent trebuie dat în numerar, dacă se poate chiar înainte de încheierea contractului, și atunci foarte multe firme comit alte infracțiuni pentru a produce aceste sume de bani.Datorită faptului că foarte multe firme oferă mită pentru a obține contracte publice, acest lucru afectează calitatea serviciilor și afectează prețul serviciilor, în mod direct cetățenii fiind influențați de aceste lucruri”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a vorbit şi despre recuperarea prejudiciilor.
„Suntem interesați de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment avem bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro. Important este ca orice sumă care poate fi confiscată de stat să fie confiscată efectiv”, a precizat şefa DNA.
Întrebată despre rata de condamnare, şefa DNA a precizat că România se află peste media europeană.
„Suntem peste media europenă, care este la 70%-75%. Procentul de 90% al DNA este ridicat, dar în ultimii doi ani am pus accent pe respectarea legalității. Am reușit să reducem numărul achitărilor. Facem o evaluare foarte atentă a achitărilor pentru a vedea unde am greșit. Sunt foarte multe achitări care se dau pentru dosare care se judecă după opt-nouă ani. Este foarte greu să analizăm după atâta timp și să spunem că probele sunt aceleași.”