„Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat și până în prezent. Sunt persoane față de care urmărirea penală s-a finalizat și dosarul a fost trimis la instanță, iar restul cazului a fost disjuns. (…) Dacă față de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranță va trimite la instanță”, a spus Kovesi.
Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi: Vreau să trăim într-o ţară în care să nu fim obligaţi să dăm mită
Ea a explicat că ambele dosare sunt foarte complexe, vizând un număr mare de persoane și fapte comise într-o perioadă lungă de timp, din acest motiv anchetele fiind de durată, scrie Agerpres.
„Atât în dosarul EADS, cât și în dosarul Microsoft, nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracționale pe perioade foarte lungi de timp, șapte ani, opt ani de zile, și trebuie verificat fiecare segment.
Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiționale ale acestor contracte. Nu este vorba despre dosare pe care să le poți finaliza în trei luni, activitatea infracțională este extrem de amplă, implică foarte multe persoane, implică foarte multe responsabilități, implică foarte multe documente care trebuie studiate și probe care sunt de administrat. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare”, a precizat șefa DNA.
Ea a adăugat că în cazul Microsoft au loc audieri aproape în fiecare săptămână, urmând să fie întocmite rechizitoriile pentru unele dintre persoanele implicate, nefiind exclus să apară și nume noi în dosar.
„În dosarul Microsoft se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează. Parțial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanța de judecată.
Sper ca în curând să finalizăm cel puțin o parte din acest dosar, atunci când probele pe care le administrăm vor fi finalizate. (…) Procurorul de caz are obligația să verifice toate informațiile care apar, legate de fapte de corupție sau fapte conexe infracțiunilor de corupție în acest dosar. Dacă în urma investigațiilor vor apărea nume noi, vă asigur că o să aflați”, a declarat Kovesi.
Citeşte şi: Kovesi: Nu am discutat despre dosarele penale nici cu Iohannis, nici cu Băsescu sau Ponta
În ceea ce privește dosarul EADS, procurorii efectuează în continuare audieri și verificări de documente.
„În dosarul EADS se lucrează, se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistență judiciară internațională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac și sa făcut până în prezent, se verifică documente”, a precizat Laura Codruța Kovesi.