„Nu pot să comentez decizia definitivă, însă ce este important este că prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpații condamnați. Este important să vă reamintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile și clădiri, în jur de cinci apartamente și mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanțelor prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanța s-a pronunțat. Există foarte multe măsuri asigurătorii în acest dosar, deci el ar trebui să fie destul de ușor de exercitat din punctul nostru de vedere”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Şefa DNA a vorbit şi despre dosarul disjuns din dosarul Microsoft, în care se verifică circuitul financiar al sumelor de bani cu care au fost finanţate campaniile electorale ale PDL din 2008 şi 2009 și în care sunt implicați mai mulți foști miniștri.
„Celalalt dosar in care s-au facut disjungerile este in lucru. S-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de perchezitii informatice asupra unor medii de stocare, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutiile care au detinut astfel de documente. In acest moment suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Pentru stabilirea certa a prejudiciului, urmeaza sa se stabileasca printr-un raport de constatare sau o expertiza in domeniul achizitiilor publice si se impune si efectuarea unor expertize IT. Se lucreaza ritmic in acest dosar„, a precizat Laura Codruţa Kovesi.
Cu privire la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror anticorupție, procurorul-șef al DNA a precizat că acest aspect reprezintă „o chestiune internă”.
„Datorită faptului că în DNA avem și colegi care au venit în urma interviurilor, dar mai ales datorită faptului că anumiți procurori aveau în instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obișnuim să formăm echipe de procurori care să lucreze în dosare sau redistribuim dosare și unor procurori nou-veniți în DNA, dar aceasta este o chestiune internă. Vă pot asigura că se lucrează ritmic în acest dosar, este un dosar complex (…), în condițiile în care procurorii care instrumentează acest dosar au peste 140 de dosare în lucru„, a arătat Kovesi.
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, luni, definitiv pe cei patru inculpați din dosarul Microsoft. Un complet format din cinci judecători de la ICCJ a admis apelul DNA și a majorat pedepsele date în primă instanță celor patru inculpați.
Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce inițial primise 2 ani cu executare. Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare, după ce în prima instanță a luat 2 ani cu executare. Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, în primă instanță primind 3 ani cu executare. Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare (1 an și 6 luni închisoare cu suspendare — în primă instanță).
Totodată, Înalta Curte a decis și confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocoș (3.700.000 euro — în primă instanță). Instanța a dispus și confiscarea de la omul de afaceri Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari și un milion de euro (un milion de euro — în prima instanță).
În schimb, judecătorii au menținut sumelor confiscate de instanța de fond de la ceilalți doi inculpați din dosar, și anume de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan — 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu — 2.196.035 euro.