Kovesi: Procurorii n-au scos oamenii din biserică. Nu suntem Parchetul lui Băsescu

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, la emisiunea "România în 60 de minute", de la România TV, că audierile privind desfăşurarea referendumului s-au desfăşurat în peste 15 judeţe, cu respectarea legii, acuzaţiile politicienilor fiind încercări nereuşite de intimidare a procurorilor şi de instigarea populaţiei împotriva procurorilor. 
Romania TV
24 aug. 2012, 13:45
Kovesi: Procurorii n-au scos oamenii din biserică. Nu suntem Parchetul lui Băsescu

Am vorbit cu procurorii şi niciun om nu a fost scos din biserică. Nimeni nu a sesizat în scris acest lucru. S-a spus că este un abuz audierea cu Biblia. Fiecare procuror are în birou o biblie şi o cruce. Fiecare audiere are loc sub jurământ pe Biblie, dacă este credincios, altfel este lovită de nulitate. Aşa scrie în Codul de Procedură Penală„, a declarat Kovesi.

Procurorul general a precizat că anchetele procurorilor privitoare la referendum nu sunt o premieră, procesele electoral anterioare determinând un număr chiar mai mare de plângeri penale decât cele peste 500 înregistrate la referendumul din 29 iulie.

„În 2009, după alegerile prezidenţiale, au fost 1200 de dosare penale. A fost aceeaşi modalitate de anchetă. Dosarele au fost la unităţile locale de parchet. Şi atunci oamenii au fost audiaţi ca martori. Şi atunci şi acum nu ne-am sesizat din oficiu, au fost plângeri. Nu văd care este acum diferenţa acum faţă de atunci”, a arătat Kovesi.

Aceasta a respins acuzaţiile referitoare la obiectivul politic al acestor anchete. În schimb, Kovesi a spus că atacurile la adresa procurorilor în doar 2 judeţe din cele peste 15 în care se fac cercetări au motivaţii politice.

Să explice cei care au făcut aceste atacuri de ce nu s-au informat şi dacă s-au făcut audieri în peste 15 judeţe, de ce doar în două am văzut televiziunile audiind anumite persoane. Vi se pare o coincidenţă că doar în 2 judeţe au fost reclamate aceste abuzuri?„, a spus Kovesi.

Fără a-l nominaliza explicit, procurorul general l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru modul în care a comentat reacţiile procurorilor.

Ca prim-ministru care este şi ministru de Justiţie şi să faci afirmaţii fără să te informezi, fără să ştii cum stau lucrurile… Noi am dat comunicate publice în care am prezentat lucrurile. Avea dreptul să ceară o informare privind modul în care stau lucrurile„, a spus Kovesi. Mai mult, ea a apreciat ca foarte gravă instigarea populaţiei împotriva procurorilor de către Relu Fenechiu.

Iată principalele declaraţii ale procurorului general făcute la România TV:

-(Cazul Năstase) Este vorba de incidentele care au apărut legat de incidentele de la tentativa de sinucidere. Faţă de poliţişti s-a constatat că s-au respectat procedurile. A fost sigilat spaţiul în care era armamentul şi acolo s-au găsit 399 de cartuşe care nu erau înscrise în permisul de portarmă. Avea un număr relativ mare de arme, dar pentru fiecare deţinea permis de portarmă.

-După incidentul de la coaforul Perla, s-a dispus controlul armelor de către poliţie. Ştim că s-a dispus pentru toţi deţinătorii de armă de foc. Vom verifica dacă acest control a avut loc, cum s-a făcut controlul în cazul lui Adrian Năstase. De obicei, ofiţerii care fac controlul nu pot face percheziţie în toată casa celui ce deţine arma, ci doar în fişetul în care este păstrată arma.

-(Suspecţii din Orientul Mijlociu declaraţi indezirabili) Avem o colaborare cu SRI, foarte bună pe ceea ce înseamnă terorism, criminalitate organizată şi transfrontalieră. SRI ne-a trimis o sesizare cu privire la acest grup, sunt persoane care provin din Libia, Siria şi fâşia Gaza. Au solicitat azil politic, dar s-a constatat că aveau legături cu organizaţia Hamas. A mai fost declarat ca indezirabil şi un pakistanez.

-(Colaborarea cu Mona Pivniceru şi statutul magistraţilor) Discuţiile care vizează modul în care sunt organizate unităţile de parchet şi drepturile şi obligaţiile procurorilor. Mă aştept ca statutul să fie respectat, să se bucure de independenţă şi stabilitate. Au fost zvonuri că urmează să fie transferaţi în subordinea Executivului, lucru pe care nu ni-l dorim. Rolul ministrului este să apere această independenţă în activitate.

-Am colaborat cu dna Pivniceru în CSM, am lucrat la ghidul de comunicare al CSM. Am avut o colaborare bună, instituţională. Sper să nu fie modificări legislative care să nu afecteze statutul magistratului procuror.

-Procedura de numire a procurorului-şef şi celui general este doar o componentă a statutului. Dacă mâine se modifică legislaţia şi vom fi în subordinea Ministerului Justiţiei, indepednenţa va dispărea.

(Anchete referendum) În 2009, după prezidenţiale 1200 de dosare penale. A fost aceeaşi modalitate de anchetă. Dosarele au fost la unităţile locale de Parchet. Şi atunci oamenii au fost audiaţi ca martori. Şi atunci şi acum nu ne-am sesizat din oficiu, au fost plângeri. Nu văd care este acum diferenţa acum faţă de atunci. Au fost infracţiuni de mită electorală şi nu este prima dată când investigăm astfel de fapte.

Noi nu cercetăm cetăţenii pentru modul în care au votat. Nu există procurori care au pus această întrebare. Întrebările au vizat dacă s-au prezentat la vot sau nu. Pe noi ne interesează ca persoane care apar că au votat de mai multe ori să ne spună dacă au fost la vot sau nu. Au fost cazuri în care persoane au spus că au votat o dată, dar nu şi-au recunocut semnătura pe alte liste, deşi apăreau că au votat. Au fost persoane minore care apăreau că au votat, ca şi persoane care erau în penitenciar.

-Sunt două judeţe în care s-a reacţionat, dar nu cetăţenii, ci oamenii politici. Eu stau şi mă gândesc ce legătură este între un şef de secţie votare şi un preşedinte de CJ. Mă întreb: dacă un procuror ar exercita un abuz ce aţi face? Aţi chema un poliţist să vă ajute. Eu mă întreb cum o femeie de 78 de ani a sunat direct la un preşedinte CJ sau primar sau la televiziune. La domiciliu au fost audiate doar persoane care erau în vârstă sau bolnave.

-Am vorbit cu procurorii şi niciun om nu a fost scos din biserică. Nimeni nu a sesizat în scris acest lucru. S-a spus că este un abuz audierea cu Biblia. Fiecare procuror are în birou o biblie şi o cruce. Fiecare audiere are loc sub jurământ pe Biblie, dacă este credincios, altfel este lovită de nulitate. Aşa scrie în Codul de Procedură Penală.

-Ca prim-ministru care este şi ministru de Justiţie şi să faci afirmaţii fără să te informezi, fără să ştii cum stau lucrurile… Noi am dat comunicate publice în care am prezentat lucrurile. Avea dreptul să ceară o informare privind modul în care stau lucrurile.

-Să explice cei care au făcut aceste atacuri de ce nu s-au informat şi dacă s-au făcut audieri în peste 15 judeţe, de ce doar în două am văzut televiziunile audiind anumite persoane. Vi se pare o coincidenţă că doar în 2 judeţe au fost reclamate aceste abuzuri?

-Noi facem audieri pentru că am fost investiţi legal prin plângerile penale depuse.

-50 de dosare care vizează împiedicarea dreptului de vot şi 290 privind oferirea de mită electorală pentru a vota sau nu. Noi facem verificări la toate plângerile depuse.

-Persoane care au votat şi pe liste electorale permanente şi pe liste suplimentare. Există un grup de câte 20-30 de persoane care s-au prezentat la vot în localitate de domiciliu. Acelaşi grup îl găsim şi pe liste din alte 4-5 localităţi votând, culmea, în aceeaşi ordine.

-Au fost secţii în care au votat în 3 ore 620 de persoane. Dacă punem 2 minute pentru fiecare vot, la 620 de persoane le-ar fi trebuit 20 de ore. Şi în 2009 s-au verificat astfel de aspecte. În fiecare an electoral, statistica Parchetului explodează.

-(Cazul Atanasiu de la Cluj şi interlopi) Nu aş vrea să comentez. Există frecvent plângeri

Nu suntem Parchetul lui Băsescu. NU cred că este normal să instigi populaţia împotriva procurorilor. Este vorba de un politician trimis în judecată de către Parchet.

-(implicaţi preşedinţi de CJ?) Dacă domnul Dragnea doreşte să fie audiat, să vină. Nu este începută urmărirea penală, nu ştiu de ce merge din 2 în 2 zile la TV să spună că va merge la Parchet.

-Până în acest moment nu s-a început urmărirea penală împotriva unor lideri politici, cu excepţia cazului de la Cluj.

-(Posibile schimbări la DNA şi la Parchetul General) Domnul Morar nu poate fi schimbat din funcţie pentru că i-a expirat mandatul. Ministrul Justiţiei şi preşedintele nu au atribuţii în schimbarea procurorului-şef de la DNA câtă vreme nu-i expiră mandatul. Acum îi poate înceta cel mult delegarea pe funcţie a domnului Morar. Nu am discutat cu domnul Corlăţean subiectul schimbării la Parchetul General. Cu dna Pivniceru va trebui să discut, dar poate face o propunere fără să mă consulte. Va trebuie să existe o colaborare foarte bună între DNA şi Parchetul General. Cred că ar trebuie să se meargă în continuare pe ideea de echipă.

-Doresc să rămân sistem. Sunt 2500 de funcţii în MInisterul Public, se găseşte una şi pentru mine. Conform legii, va trebui să rămân în DIICOT. Îmi doresc să rămân sistem, în septembrie am 17 ani de experienţă ca procuror.

(Cazul Victor Paul Dobre): Noi nu mai putem fi întrebaţi de către comisia juridică dacă mai vrem sau nu mai vrem. Dion moment ce nu am cerut retragerea solicitării, nu au ei de ce să nu îmi ceară acest lucru, ei sunt deja investiţi. Dacă Parlamentul spune NU, luăm act. Noi am vrea ca procedura să-şi urmeze procedura. Dacă Parlamentul va respinge, noi ne vom conforma. Nu este prima dată când ni se refuză.

-Menirea mea nu este să analizez ce se declară în spaţiul public. Noi analizăm fapte penale. Dacă eşti un om corect şi nu încalci legea, sigur că nu ajungi la puşcărie.

-(Ameninţări Aspazia Cojocaru?) Încercăm să verificăm dacă aceste persoane au fost sprijinite în activitatea depusă. S-a ridicat un calculator despre care procurorii suspectează că s-au redactat unele din mesajele de ameninţare. S-a dispus retragerea avizului de poliţie judiciară a unei persoane care a intrat fără drept în baza de date.

-(Cazul Vântu-Petromservice şi FNI) În vara 2011 am infirmat soluţiile din dosarul FNI, Băncii Agricole. Sunt 131 de persoane înscrise ca părţi civile. Cu ocazia infirmării, am constatat că domnul Vântu a fost oarecum ocolit de către probele adminsitrate. Am ridicat arhive, acum avem 400 metri liniari de bibliorafturi în dosarul FNI faţă de 50 la momentul infirmării.

-(Codruţ Marta) Îl căutăm, deocamdată nu avem probe clare asupra locului în care se află.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Dorian Popa condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența stupefiantelor
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului