„Raportul MCV notează unele dificultăţi privind blocarea in Parlament a anchetelor. Nu este normal ca o anchetă să fie blocată in Parlament prin vot politic. Nu are ce să caute o interventie legislativă în activitatea procurorilor, care este verificată de instantele de judecata. Plecand de la această idee, că ancheta e verificată de instante, nu ar trebui sa existe acest control al statului cand avem nevoie să anchetăm un ministru sau să propunem arestarea unui parlamentar. Nu trebuie să existe acest control când sunt anchete pentru un ministru care are calitate de parlamentar sau fost ministru sau atunci când propunem arestarea preventivă a unui parlamentar. Au fost cazuri când ancheta a fost blocată din acest motiv. E un lucru pe care il remarca si Comisia Europeana”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al DNA, pentru România TV.
Întrebată dacă urmează ca in perioada următoare să ceară avize şi pentru alţi ministri, Kovesi a răspuns: „În măsura în care o să avem astfel de situatii si se impune solicitarea unor avize, sigur că vom face acest lucru”.
RAPORT MCV: S-au făcut progrese, dar corupţia rămâne o problemă în România
Codruţa Kovesi a mai afirmat că numărul de persoane care reclamă fapte de corupţie a crescut, aceasta fiind o consecinţă a faptului că DNA se bucură de încredere în rândul cetăţenilor.
„Numărul de persoane care reclamă fapte de corupţie a crescut. E o consecintă a faptului că DNA se bucură de incredere în randul cetăţenilor. Si o consecinta a condamnarilor pronunţate in dosarele in care au fost implicate persoane importante, iar DNA trateaza in mod egal dosarele, indiferent de functiile importante pe care le detin”, a mai spus Kovesi.
Procurorul general al DNA a mai spus că, de foarte multe ori, persoanele anchetate recunosc faptele de coruptie si denunta noi fapte. Astfel, cei care ajută la descoperirea unor fapte de corupţie beneficiaza de reduceri legale ale pedepsei.