Laura Codruţa Kovesi se plânge nu e lăsată să facă angajări la Parchetul European, după ce bugetul instituţie a scăzut de la 44,95 la 41,45 milioane euro. Decizia aparţine Colegiului EPPO, structura principală de conducere a Parchetului şi a fost semnată de Kovesi.
Cheltuielile cu personalul ale EPPO, instituție finanțată integral din bugetul Uniunii Europene, au fost diminuate cu aproape 2,9 milioane de euro, de la 19,67 la 16,77 milioane euro. De asemenea, cele operaţionale au scăzut cu 2,55 milioane euro, de la 21,88 la 19,33 milioane euro, conform Profit.ro.
Pe de altă parte, au crescut cheltuielile cu infrastructura IT&C, cu 1,05 milioane euro, de la 3,15 la 4,2 milioane euro, precum și cele administrative și logistice, cu 1,95 milioane euro, de la 3,4 la 5,35 milioane euro.
În schimb, cheltuielile de comunicare internă și externă, din care se finanțează „inclusiv dezvoltarea unui plan privind reputația Parchetului, prin consolidarea brandului acestuia, o reflectare obiectivă și echilibrată în media, stabilirea unui sistem de monitorizare și alertă timpurie cu privire la media și a unui plan de comunicare de criză”, au fost majorate de nu mai puțin de 8 ori, de la 50.000 la 400.000 euro.
Ajustarea a fost efectuată după revizuirea de luna trecută a bugetului general al UE pe 2021, prin care au fost luate fonduri de peste 200 milioane euro de la alte capitole bugetare și alocate diferitelor măsuri de combatere a efectelor pandemiei COVID-19.
Potrivit sursei citate, la Parchetul European nu s-au tăiat bani prin decizia UE, ci au fost prevăzute unele ajustări cu privire la numărul de personal pe anumite funcții și grade, efectivul total al Parchetului rămânând însă neschimbat.
Din organigrama Parchetului European pentru 2021 reiese că există un număr de 95 de angajați proprii, la care se adaugă un efectiv de personal contractual de 35 de persoane, în total 130 de oameni.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-șef european, a explicat într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ) că, din cauza faptului că instituţiei nu i s-a permis să mai facă noi angajări, deficitul de personal raportat la volumul de lucru anticipat a devenit principala problemă.
„Încă nu avem suficiente resurse. Ne trebuie mai mulți oameni, cel puțin încă 50 aici în Luxemburg, pentru a dispune de mai mulți analiști de caz și investigatori financiari care să se ocupe de spețele pe care le vom primi. Sper ca anul viitor să primim mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a declarat fosta șefă a DNA, conform sursei citate.
„Am primit mai mulți bani (față de propunerea inițială a UE – n.r.), dar nu am primit aprobare să angajăm mai mulți oameni. Așa că ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou? Nu, trebuie să folosim banii în mod înțelept pentru a angaja mai mulți oameni pentru că avem nevoie de mai mulți oameni. Acum sunt în situația de a da niște bani înapoi Comisiei Europene pentru că nu avem aprobare să angajăm mai mulți oameni”, a spus Kovesi.
Kovesi a mai precizat că Parchetul European are deja înregistrate peste 300 de dosare.