„DNA are obligaţia de a urmări modul în care se vor executa aceste dispoziţii. Noi o să verificăm dacă aceste imobile au fost executate efectiv, dacă sumele din cont au fost transferate în proprietatea statului. Atunci când vom constata că această executare nu s-a realizat efectiv sau nu s-a realizat în termenele procedurale, atunci cu siguranţă avem atribuţii în a deschide dosare penale sau în a sesiza instituţiile competente”, a spus Kovesi.
Ea a subliniat că Antena 3 nu are nicio calitate în dosarul ICA, iar televiziunea este chiriaş într-o clădire ce aparţine societăţii Grivco, faţă de care instanţa a dispus confiscarea. Şeful DNA a subliniat că noul proprietar al clădirii, care este statul român, prin ANAF, poate prelungi contractul de închiriere a imobilului.
„Pe noi ne interesează ca prejudiciul cauzat statului să fie recuperat aşa cum a stabilit instanţa de judecată. În momentul în care acele imobile vor fi trecute în proprietatea statului, activitatea DNA se opreşte. Mai departe, statul român poate să închirieze, să gestioneze propriile bunuri aşa cum crede de cuviinţă. Dacă nu apar fapte de corupţie în închirierea unor spaţii ale statului sau ale instituţiilor, noi nu avem niciun fel de competenţă. Nu este treaba DNA dacă contractul de închiriere al Antenei 3 va fi sau nu prelungit sau ce chirie va plăti. Nu este treaba noastră, decât atunci când există informaţii că s-au comis fapte de corupţie”.
Procurorul-şef al DNA spune că ANAF recuperează doar 5% din prejudiciile stabilite de instanţele de judecată în dosarele întocmite de procurorii anticorupţie, însă DNA va urmări ‘cu mare atenţie’ această problemă.
‘În primele şase luni, DNA a indisponibilizat bunuri de 52 milioane euro, aproape dublul bugetului pe care îl cheltuie DNA, care este în jur de 20 de milioane euro. Anul trecut, am indisponibilizat bunuri de 300 de milioane euro. A angaja 50 de poliţişti pentru a indisponibiliza bunuri de 300 milioane euro mi se pare că este un calcul matematic foarte simplu şi care este clar eficient’, a spus Kovesi, întrebată cum răspunde acuzaţiilor că DNA îşi face propriul serviciu secret, prin angajarea a 50 de poliţişti judiciari.
Şeful DNA a subliniat că o mare problemă o reprezintă procentul foarte mic al recuperării de către ANAF a prejudiciilor constatate de procurorii anticorupţie.
‘Problema vizează modul în care se execută aceste sechestre şi măsuri asiguratorii pe care DNA le ia. Din analizele care sunt publice, doar 5% din aceste bunuri confiscate se execută efectiv. Am primit o comunicare din partea ANAF, în urma intervenţiilor mele publice, în care mi se spunea că procentul a crescut undeva la 8% sau 18%. Există hotărâri judecătoreşti definitive care nu se execută. ANAF nu le execută’, a spus Kovesi.
Ea a adăugat că preşedintele ANAF i-a transmis că au fost luate măsuri pentru a creşte eficienţa recuperării prejudiciilor, însă consideră că şi 18% este foarte puţin.
‘Dacă anul trecut, bunurile pentru care s-a dispus confiscarea, doar în dosarele DNA, erau executate, acest lucru ar fi reprezentat o treime din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne plângem că nu avem bani la bugetul de stat, dar când trebuie să executăm bunuri care sunt deja indisponibilizate, pe care doar trebuie să le iei şi să le muţi în proprietatea statului, nu facem acest lucru, decât la un 5% sau 10%’, a precizat şeful DNA.
Kovesi arătat că, începând cu acest an, DNA va urmări ‘cu mare atenţie’ modul în care sunt recuperate prejudiciile în dosarele întocmite de procurorii anticorupţie.